SiolNET. Posel danes Novice
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam

0,40

termometer

Kovanec evra
Foto: Reuters

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v letošnjem zadnjem četrtletju še dodatno poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava, se je na četrtletni ravni znižal z 19,6 na 6,6 točke, kar je najnižje od sredine leta 2016.

Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot pričakovanj. Kazalnik ocene trenutnih razmer je za 11,5 točke nižji kot v tretjem četrtletju, kazalnik pričakovanj pa je bil tokrat pri -14,3 točke, v tretjem četrtletju je bil -0,1 točke.

Predsednik inštituta Clemens Fuest opozarja, da gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam. Oceno za zadnje četrtletje so najbolj poslabšali italijanski in španski analitiki, medtem ko so jo izboljšali le nizozemski.

Vse slabša so tudi izvozna pričakovanja, kar je po Fuestovih besedah jasna posledica protekcionistične trgovinske politike ZDA. Številni strokovnjaki pričakujejo, da se bodo kratkoročne in srednjeročne obrestne mere v prihodnjih šestih mesecih zvišale, dolar pa se bo še naprej krepil.

Pričakovana inflacijska stopnja za letošnje leto pa se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, so še sporočili z inštituta.

Nepremičnina Posel danes Cene nepremičnin v nebo: kupci ne kupujejo več za vsako ceno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin