Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
17.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 10. 2014, 17.08

7 let, 2 meseca

Gospodarstveniki politikom: Ukrepati je treba takoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gospodarstveniki so na Brdu pri Kranju sprejeli 36 ukrepov, s katerimi bi se Slovenija vendarle izkopala iz krize.

Devetega vrha slovenskega gospodarstva se je – v primerjavi z nekaj prejšnjimi – udeležila večina prvih mož slovenskih podjetij, tako tistih, ki so v državni oziroma posredni državni lasti, kot tudi tistih v zasebni lasti in tistih, ki visoko kotirajo tudi v mednarodnem merilu. Kljub slabemu gospodarskemu ozračju pri nas, ki se je v letošnjem letu sicer malce izboljšalo, in kljub zamujenim letom so vsi prepričani, da lahko Slovenijo še vedno dokončno potegnejo iz primeža krize. A kot pravijo, je treba za to izbrati prave poteze. Tako so gospodarstveniki skupaj oblikovali 36 ukrepov, s katerimi bi Slovenija "lažje zadihala" in uspešno začela nov gospodarski cikel.

Slovensko gospodarstvo zmore, a pričakuje normalno poslovno okolje Vodilni gospodarstveniki zmorejo prevzeti odgovornost za gospodarski in socialni razvoj Slovenije, a ob tem pričakujejo aktivno in konstruktivno sodelovanje med vlado in ministrstvi in zbornico.

Več kot 400 vodilnih slovenskih gospodarstvenikov javnosti sporoča, da slovensko gospodarstvo zmore postati razviti del evropskega gospodarstva in lahko doseže gospodarsko rast, ustvarjanje novih delovnih mest ter zagotavljanje višje kakovosti življenja.

Za dosego teh ciljev pa so potrebne spremembe. "Spremembe v organiziranosti in delovanju gospodarstva, spremembe v organiziranosti in delovanju države. Gospodarstvo podpira spremembe. Ponujamo sodelovanje novi politični eliti, novi vladi in parlamentu ter socialnim partnerjem, da se skupaj dogovorimo o naših ciljih, o poti do teh ciljev in o potrebnih ukrepih," je na 9. Vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju uvodoma dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič.

Rešiti moramo vse tisto, kar se splača rešiti Kot je nadaljeval Hribar Milič, ima slovensko gospodarstvo ambicije ter sposobnosti, da doseže višjo gospodarsko rast in odpre nova delovna mesta, in opozoril, da trenutna gospodarska rast še ni znak dokončnega okrevanja. "Še kar nekaj negativnih smernic in slabosti imamo, ki jih ne znamo odpraviti," je posvaril Hribar Milič.

Vendar imamo na drugi strani dosežke in gibanja, ki vlivajo optimizem in spodbujajo ambiciozne korake. Kljub vsem težavam Slovenija dosega gospodarsko rast, izvozniki so se večinoma konsolidirali, znotraj EU pa izboljšujemo položaj na lestvici inovativnosti in razvitosti infrastrukture. Še vedno pa smo daleč od tega, da bi o gospodarstvu lahko govorili kot o enotni skupini, z veliko začetnico. Del gospodarstva je namreč izjemno vitalen, imamo pa tudi tretjino gospodarskih subjektov pod vodo, ki so prezadolženi, podkapitalizirani in tudi tehnološko zaostali.

Pred nami je torej jasna naloga: rešiti moramo vse tisto, kar se splača rešiti. Da ohranimo podjetja in delovna mesta, ki so v sposobna preživeti.

Še vedno hodimo na robu prepada Hribar Milič je zato prepričan, da slovensko gospodarstvo stoji pred prelomnico. "Imamo znanje, izkušnje, ambicije in tudi nekatere ključne pogoje, da dosežemo ponovni vzpon, gospodarsko rast in dodane vrednosti. Še vedno hodimo na robu propada. Če se s posameznimi izzivi ne bomo spopadli pravočasno in bomo še naprej mižali pred nujnostjo ukrepanja, če se bomo premalo odločno lotili čiščenja birokratskih ovir, potem lahko tam, kjer smo bili v preteklih letih, ostanemo še nekaj časa. Vsako leto bo težje in dražje začenjati reforme," je sklenil prvi mož GZS.

Ne spreglejte