Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
14. 8. 2015,
13.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gospodarska rast BDP proračunski primanjkljaj

Petek, 14. 8. 2015, 13.08

7 let, 2 meseca

Gospodarska rast v območju evra se je upočasnila

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarska rast v območju evra se je na četrtletni ravni upočasnila. Nemško gospodarstvo je sicer zabeležilo hitrejšo rast, a ta ni opravičilo pričakovanj. Španija z enim najboljših rezultatov.

Območje evra je v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,3-odstotno gospodarsko rast. V EU je rast v enakem obdobju dosegla 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Na letni ravni je bila rast v območju evra 1,2-odstotna, v Uniji pa 1,6-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

V prvem četrtletju sta namreč tako območje evra kot EU na četrtletni ravni beležila 0,4-odstotno rast BDP. BDP je med januarjem in marcem v primerjavi z enakim obdobjem lani sicer v omenjenih območjih narasel za en oz. 1,5 odstotka.

Nemčija s hitrejšo rastjo, Italija razočarala Slabše od pričakovanj so se v drugem četrtletju odrezala predvsem tri največja gospodarska območja evra. Nemško gospodarstvo je v drugem četrtletju beležilo hitrejšo gospodarsko rast kot v prvem, a ta ni dosegla pričakovanj. Nemški BDP je v prvem četrtletju letos narasel za 0,3 odstotka, analitiki pa so pričakovali, da bo rast v drugem četrtletju 0,5-odstotna.

Francosko gospodarstvo je na četrtletni ravni stagniralo, na letni ravni je bila rast enoodstotna. Italijanska gospodarska rast pa se je na četrtletni ravni upočasnila z 0,3 na 0,2 odstotka.

Špansko gospodarstvo je v letošnjem drugem četrtletju beležilo enega najboljših rezultatov v območju evra. Španski BDP je na četrtletni ravni narasel za en odstotek, v primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast 3,1-odstotna.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je na četrtletni ravni najvišjo rast beležila Latvija (+ 1,2 odstotka), padec pa je beležila Finska (− 0,4 odstotka). Na letni ravni je bila s 4,4-odstotno rastjo najuspešnejša Češka, najslabše pa je šlo tudi v tej primerjavi Finski, ki je beležila enoodstotno krčenje gospodarstva.

Podatki o gibanju slovenskega BDP v drugem četrtletju še niso znani, slovenski statistični urad jih bo objavil konec meseca.

Ne spreglejte