SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Globalni indeks: Češka v inovativnosti boljša od Slovenije

0

termometer

Najbolj inovativne države na svetu so Švica, Velika Britanija, Švedska, Nizozemska in ZDA, je pokazal Globalni inovacijski indeks.

Slovenija je na lestvici ohranila lansko 28. mesto in je bila glede na sedem glavnih kriterijev za ocenjevanje najbolje ocenjena na področju ustvarjalnosti (22. mesto), najslabše pa področju razvitosti trga (70. mesto).

Skupina 25 vodilnih inovativnih držav ostaja v veliki meri nespremenjena. Izjemi sta tokrat Češka, ki se je s 26. mesta prebila na 24. mesto, in Irska, ki se je po lanskem 11. mestu letos uvrstila na osmo mesto. Visoki uvrstitvi sta zabeležili tudi Kitajska (29.) in Malezija (32.).

Najmanj inovativne države na svetu so Gvineja, Togo in Sudan.

Globalni inovacijski indeks, ki zajema 141 držav, vsako leto objavljajo univerza Cornell iz ZDA, poslovna šola INSEAD, Svetovna organizacija za intelektualni kapital in globalno svetovalno podjetje A.T. Kearney.

Indeks zajema 141 svetovnih gospodarstev in kot vodilno merilo za določanje inovativnosti posameznih držav uporablja 79 indikatorjev, ki ocenjujejo inovativnost na podlagi stanja državnih institucij, kadrovskih virov, raziskovalnih aktivnosti, infrastrukture, naprednosti domačega trga in poslovnega okolja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin