SiolNET. Posel danes Novice
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU ostro nad napovedano ameriško zvišanje carin na olive

0,11

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Evropska komisija se je danes ostro odzvala na napoved, da bodo ZDA zvišale carine na uvoz španskih oliv. Napovedane carine so "neupravičene, protekcionistične in nesprejemljive", je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudarila komisija.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v torek španskim izvoznikom in španski vladi očitalo, da olive v ZDA izvažajo po dampinških cenah. Po ocenah ZDA Španija pridelovalce oliv subvencionira do 27-odstotno, olive pa so na ameriški trg prodane po do 25,5 odstotka nižji ceni od realne.

"To je ukrep, naperjen proti uspešnemu izdelku EU"

Ministrstvo načrtuje protidampinške carine, o katerih bo pristojna komisija odločala 24. julija, so napovedali.

Novice Nova grožnja za slovenske oljke (video)

"Odločitev je nesprejemljiva. To je protekcionističen ukrep, naperjen proti visokokakovostnemu in uspešnemu izdelku EU, ki je priljubljen med ameriškimi potrošniki," je danes dejal govorec Evropske komisije Daniel Rosario.

Evropska komisija bo počakala na končno odločitev ZDA v juliju in se nato odločala o morebitnih ukrepih.

V letu 2017 je bilo po podatkih dpa v ZDA izvoženih za 67,6 milijona dolarjev španskih oliv.

Obiranje županove oljke

Trgovinski odnosi med ZDA in EU (ter nekaterimi drugimi državami) so napeti, potem ko so ZDA julija zvišale carine na uvoz jekla in aluminija iz držav EU ter tudi Mehike in Kanade, te države pa so že napovedale povračilne ukrepe. Nesoglasja so se pokazala tudi na nedavnem srečanju voditeljev najpomembnejših svetovnih gospodarstev G7 v Kanadi, na katerem ZDA niso podprle skupne izjave.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je zavzel za strategijo enotne in boj samozavestne Evrope, s katero bi se zoperstavili samosvoji politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V prvem govoru o zunanji politiki na položaju je dejal, da mora Evropa sodelovati z ZDA, kjer je mogoče, in se umakniti tam, kjer Trump spodkopava vrednote EU.

"Pod predsednikom Trumpom je Atlantik postal širši," je poudaril Maas in dodal, da so pod vprašajem dolgoletna zavezništva. Kot je ocenil, je zaradi izolacionistične Trumpove politike v svetu nastal velik vakuum, zaradi česar je treba na novo urediti čezatlantsko partnerstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin