SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU in ZDA dosegli dogovor o nadzoru letalskega tovora

1

termometer

EU in ZDA sta danes sporočili, da sta dosegli dogovor o vzajemnem priznavanju nadzora letalskega tovora.

Namesto na obeh straneh Atlantika bodo varnostni nadzor tovora, kot so paketi in pošiljke, poslej opravili le enkrat, zaradi česar bo letalski prevoz tovora cenejši.

"Ukinili bomo podvajanje varnostnega nadzora" "Ukinili bomo podvajanje varnostnega nadzora, ob tem pa bomo ohranili visoko raven varnosti, " je v sporočilu poudaril evropski komisar za promet Siim Kallas. Po njegovih besedah bodo tako na obeh straneh prihranili čas in denar. Dogovor, ki poleg EU in ZDA vključuje tudi Švico, sta podpisali Evropska komisija in ameriška Uprava za varnost prometa (TSA).

Med EU in ZDA letno prepeljejo okoli milijon ton tovora v vrednosti več kot 107 milijard Evropska komisija ocenjuje, da bodo po zaslugi dogovora v EU vsako leto prihranili več deset milijonov evrov. Med ZDA in EU z letali letno prepeljejo okoli milijon ton tovora v skupni vrednosti več kot 107 milijard evrov. Pri nekaterih prevoznikih stroški varnostnih ukrepov lahko obsegajo do štiri odstotke stroškov prevoza tovora.

V združenju evropskih letalskih prevoznikov so dogovor pozdravili V združenju evropskih letalskih prevoznikov (AEA), v katero je vključenih 34 letalskih družb, so dogovor pozdravili. "S tem se bo končalo podvajanje dela, stroški se bodo znižali, zmanjšala pa se bodo tudi upravna bremena za naše članice," je poudarila predstavnica AEA Margaret Lommerts. Članice združenja vsako leto prepeljejo 376 milijonov potnikov in šest milijonov ton tovora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin