Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2010,
16.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 12. 2010, 16.13

7 let, 2 meseca

Eko krog vztraja pri odvzemu dovoljenja Lafarge Cementu za sosežig odpadkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavniki Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog so znova poudarili, da bi zaradi nepravilnosti v vodenju postopka Lafarge Cementu morali odvzeti dovoljenje za sosežig odpadkov.

Tako bi moral Lafarge Cement znova zaprositi za dovoljenje.

"Borut Pahor ni dal možnosti da predstavimo dokaze" Predsedniku slovenske vlade Borutu Pahorju pa v Eko krogu očitajo, da jim tudi po novembrskih protestih še ni dal možnosti, da predstavijo svoje dokaze. "Namesto tega je okoljskemu ministrstvu ter njegovim službam, ki so postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement vodili narobe, naložil, naj napišejo poročilo o svojem delu. Službe ministrstva so ugotovile, da so vse delale v zakonskih okvirjih," navajajo v Eko krogu.

Izjemno visoke mejne vrednosti za izpuste strupenih snovi v okolje Za Eko krog je glavni problem nepravilen postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement in izjemno visoke mejne vrednosti za izpuste strupenih snovi v okolje, ki so zapisane v tem dovoljenju. Poudarili so tudi, da njihovi protesti v Ljubljani niso bili zaman in čeprav je poročilo okoljskega ministrstva predsedniku vlade po pričakovanju izrazito neugodno za Zasavje, ga vendarle ocenjujejo za njihovo zmago.

Klečeplazenje države pred tujim kapitalom "Kajti zaradi takšnega odnosa vlade vsak dan več Zasavčanov sprevidi klečeplazenje države pred tujim kapitalom, hkrati pa spoznava, da jih vlada obravnava kot drugorazredne državljane. Eko krog s tem pridobiva nove in nove privržence," so še zapisali v društvu.

Žarnić: Postopki za izdajo dovoljenja skladni z zakonom Vlada se je v četrtek po besedah ministra za okolje in prostor Roka Žarnića seznanila s poročilom o okoljevarstvenem dovoljenju za obratovanje naprave upravljavca Lafarge Cement. Vsi postopki za izdajo dovoljenja so bili vodeni skladno z zakonom, je dejal minister in napovedal dodatno preverjanje zunanjega zraka v Trbovljah.

Tako bodo preverili onesnaženost po različnih režimih delovanja Lafargea - s sosežigom odpadkov, brez sosežiga in ob ničelnem delovanju. Po pojasnilih Žarnića bo Lafarge Cement pod nadzorom okoljske inšpekcije nekaj dni obratoval brez uporabe alternativnih goriv oz. odpadkov, kar bo omogočilo neposredno preverjanje emisijskih vrednosti brez sosežiga odpadkov. S tem bodo ugotovili, ali sosežig odpadkov povzroča neprijetne vonjave, na katere opozarjajo prebivalci Zasavja. Meritve so že izvedli v času sosežiga in brez sosežiga odpadkov.

Ne spreglejte