Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
17.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ECB banka Monte dei Paschi

Sreda, 14. 12. 2016, 17.06

6 let, 6 mesecev

ECB zavrnila prošnjo Monte dei Paschi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Monte dei Paschi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nadzorni odbor enotnega bančnega nadzornika pri Evropski centralni banki (ECB) je danes tudi uradno zavrnil prošnjo italijanske banke Monte dei Paschi za podaljšanje roka za izpolnitev zahtev po petmilijardni dokapitalizaciji, ki se izteče konec decembra. V ECB menijo, da bi lahko odlaganje dokapitalizacije še poslabšalo stanje banke.

Monte dei Paschi, najstarejša banka na svetu, je preteklo sredo sporočila, da je ECB zaprosila, naj ji rok za dokapitalizacijo podaljša do 20. januarja, saj se zasebni vlagatelji v luči politične negotovosti po nedeljskem neuspehu referenduma o ustavnih spremembah in posledičnem odstopu premierja Mattea Renzija le s težavo odločajo za investicije v že tako načeti italijanski bančni sistem.

Že dva dneva pozneje so se nato pojavile neuradne informacije, da je ECB prošnjo zavrnila. Uradno je banko o tem obvestila v torek.

Najstarejša banka ima za 45 milijard evrov slabih posojil

Evropska centralna banka v funkciji enotnega bančnega nadzornika je Monte dei Paschi že poleti naložila, da do leta 2018 obseg slabih posojil zniža za okoli 30 odstotkov.

Monte dei Paschi ima za okoli 45 milijard evrov bruto slabih posojil, od tega za 27,7 milijarde evrov bruto terjatev do dolžnikov, ki jih ne odplačujejo več. Banka naj bi se bremena slabih terjatev rešila prek posebej za reševanje italijanskih bank ustanovljenega sklada Atlante, ki je v zasebnem upravljanju.

Načrt predvideva prodajo omenjenih 27,7 milijarde evrov slabih terjatev za tretjino njihove knjigovodske vrednosti oz. za 9,2 milijarde evrov ter dokapitalizacijo v višini pet milijard evrov. Slabe terjatve naj bi prenesli na sklad Atlante, sredstva za dokapitalizacijo pa naj bi zagotovil konzorcij mednarodnih bank.

Glede izvedbe dokapitalizacije je medtem še precej nejasnosti. Milijardo evrov dodatnega kapitala je banka že pridobila s prostovoljno pretvorbo podrejenih obveznic v kapital.

Novi italijanski premier pripravljen priskočiti na pomoč

Paolo Gentiloni je potrdil, da je njegova vlada pripravljena priskočiti na pomoč bančnemu sektorju. | Foto: Reuters Paolo Gentiloni je potrdil, da je njegova vlada pripravljena priskočiti na pomoč bančnemu sektorju. Foto: Reuters

Novi italijanski premier Paolo Gentiloni je v torek potrdil, da je njegova vlada pripravljena priskočiti na pomoč bančnemu sektorju. "Vlada je pripravljena posredovati za zagotovitev stabilnosti bančnih institucij," je dejal v parlamentu ob prestavitvi prioritet. Že prej je nakazal, da bo njegova vlada po potrebi dokapitalizirala problematično banko Monte dei Paschi, če ji kapitala ne bo uspelo zbrati na finančnih trgih.

Monte dei Paschi se je poleti najslabše odrezala na obremenitvenih testih, ki jih je v 51 velikih evropskih bankah izvedel Evropski bančni organ (Eba) in velja za najbolj akutno težavo italijanskega bančnega sistema. V zahodni sosedi je kar okoli 700 bank različnih velikosti, celoten sistem pa bremeni okoli 360 milijard evrov slabih terjatev.

Ne spreglejte