Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
16.50

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DUTB holding Sava Marko Simoneti Dušan Mramor

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 16.50

7 let, 1 mesec

DUTB ob podpori Mramorja ne spoštuje sklepa vlade: terjatve do Save noče prenesti na SDH

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Spor med upravljavci državnega premoženja o prihodnosti finančnega holdinga Sava in z njim pomembnega dela slovenskega turizma še vedno ni končan.

Več kot dva tedna po tem, kar je vlada kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sprejela sklep, da mora ta terjatve do Save prenesti na SDH, v DUTB niso izpolnili navodila lastnika.

Kot je znano, je do odločitve vlade prišlo po številnih nesoglasjih med upniki Save, ki so onemogočali dosego ustreznega soglasja za njeno finančno in poslovno sanacijo. Sava, katere ključna naložba so družba Sava Turizem in deleži v Hotelih Bernardin in Istrabenzu Turizmu, je namreč zaradi prezadolženosti v postopku prisilne poravnave. Ker je Sava v strategiji upravljanja državnega premoženja opredeljena kot pomembna naložba, grozil pa ji je stečaj, je v spor morala poseči država.

Glavni nasprotnik prenosa Marko Simoneti

V skladu s sklepom vlade bi terjatve do Save, katerih nominalna vrednost presega 100 milijonov evrov, prenesli na SDH in Kapitalsko družbo (Kad) po diskontirani vrednosti. Ta bi bila najmanj enaka tistim, po katerih so bile terjatve prenesene z državnih bank na DUTB oziroma po knjigovodski vrednosti, če bi ta presegala prenosne vrednosti. Ob tem bi DUTB prejela še 4,2-odstotni dodatek kot strošek financiranja. Z vsem tem bi se izognili očitkom o državni pomoči.

Toda v DUTB sklepa vlade, ki je najvišji organ odločanja v slabi banki, do danes niso upoštevali. Kakšni so razlogi, da odlašajo s prenosom terjatev na SDH, kar je po navedbah vlade eden od temeljev za nemoteno izvedbo prisilne poravnave in nadaljnji obstoj Save, ni znano. Sklep vlade je predvideval tudi, da bi morala DUTB na SDH in Kad nemudoma poslati vso dokumentacijo, potrebno za ureditev prenosa. Po trditvah naših virov DUTB ni uresničila niti tega navodila, ampak naj bi v tem trenutku na željo DUTB potekali pogovori o podpisu pogodbe o nerazkritju informacij.

Za pojasnila smo se obrnili na DUTB. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli. Glavni nasprotnik prenosa terjatev na SDH naj bi bil po naših informacijah Marko Simoneti, predsednik upravnega odbora DUTB, ki ga je za ta položaj izbral finančni minister Dušan Mramor.

Mramor bi v lastništvo raje spustil DUTB

Ravno Mramor je poskrbel za dodatni zaplet pri vprašanju Save. Tako je pred zadnjo sejo vlade minuli teden po trditvah naših virov predlagal spremembo že sprejetega sklepa vlade, na podlagi katerega bi DUTB do nadaljnjega obdržal vajeti v Savi. Namesto da bi SDH odkupil terjatve do Save, jih pretvoril v lastniški delež in na ta način sodeloval pri reševanju Save, je Mramor predlagal drugačno pot. Tako bi DUTB obdržala terjatve in jih v okviru prisilne poravnave spremenila v lastništvo.

Šele nato pa bi prišlo do prenosa Save z DUTB na SDH, in sicer po cenitvah, ki bi bile narejene na konec letošnjega leta in bi že upoštevale učinke finančnega prestrukturiranja. Tako bi DUTB upravljal s Savo do druge polovice leta, država pa bi delnice Save od DUTB odkupila po bistveno višji ceni, kot jih je ta dobila od državnih bank.

Toda do odločanja na seji vlade ni prišlo, saj ministrski zbor njegove ideje ne bi podprl, prišlo pa je tudi do spora med Mramorjem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, ki je bil glavni zagovornik prenosa.

Na ministrstvu za finance so nam potrdili, da so po sprejetju sklepa o prenosu terjatev Save, o katerem se je pred tem razpravljalo več mesecev, izrazili določene pomisleke. "Ministrstvo za finance je ocenjevalo nekatera dodatna tveganja, ki lahko nastanejo s prenosom terjatev med institucijami v lasti države v času prisilne poravnave. Ta tveganja so bila ocenjena in bodo lahko podlaga za spremembo sprejetih sklepov," so pojasnili.

Največji upniki usklajeni glede prestrukturiranja Save

V petek je upniški odbor sodišču že posredoval usklajen načrt finančnega prestrukturiranja. To bi morale narediti najkasneje do jutri. Predlog je vložil ameriški sklad York, ki je v zadnjih mesecih od več bank odkupil terjatve do Save in ima že v rokah več kot četrtino vseh terjatev. Predlog je uskladil tudi z DUTB, ki je lastnica približno polovice terjatev do Save.

Načrt po naših informacijah predvideva konverzijo terjatev v kapital, s čimer bi prišlo do delne razlastitve dosedanjih delničarjev Save, med katerimi sta največja paradržavna sklada SDH in Kad. Če bo načrt potrjen, naj bi DUTB (oziroma SDH, če bi prišlo do prenosa delnic) in York prišla do več kot 75-odstotnega lastniškega deleža v Savi, torej do statutarne večine. Kdo bo imel preostale delnice, je težko napovedovati. Sanacija Save poleg finančnega prestrukturiranja predvideva še odprodajo vseh naložb, ki niso vezani na osrednjo turistično dejavnost, torej delnice Gorenjske banke in družbe za upravljanje Alpen.si ter ostale finančne naložbe. S tem bi se Sava dodatno razdolžila, s konverzijo kapitala pa bi prišla do pozitivnega kapitala in odpravila insolventnost.

Ne spreglejte