Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2011,
9.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 28. 5. 2011, 9.15

7 let, 2 meseca

Duhovnikova: Pri odplačevanju dolga problematično predvsem leto 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družba za avtoceste v RS (Dars) ima letos za 162 milijonov evrov obveznosti, prihodnje leto je teh za 213 milijonov evrov, leta 2013 pa za 249 milijonov evrov.

Po besedah predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik je problematično predvsem leto 2014, ko bo po sedanjih izračunih treba plačati 466 milijonov evrov. Po letu 2014 bodo letne obveznosti bolj obvladljive Kot je za Delovo Sobotno prilogo pojasnila Duhovnikova, je obveznost za leto 2014 tako velika zato, ker je bilo leta 2009 najetih veliko posojil s petletnim odplačilom. Po letu 2014 postanejo letne obveznosti Darsa bolj obvladljive. Dars tekoče poravnava obveznosti Dars sicer tekoče poravnava obveznosti iz dolga, najetega za potrebe nacionalnega avtocestnega programa. Lani ni reprogramiral nobenega kredita, je pa poleg rednih zapadlosti v celoti predčasno odplačal prvi najeti kredit v višini 72 milijonov evrov. "Zadolžili smo se v okviru planiranih vrednosti, stanje dolga ob koncu leta je bilo 2998 milijonov evrov. Ob predpostavki, da se posojilni pogoji do leta 2037 ne bi spreminjali, pa to pomeni 4,1 milijarde evrov obveznosti," je dejala Duhovnikova in dodala, da je lani Dars odplačal 133,9 milijona evrov glavnic in 79,4 milijona evrov obresti.

Prihodki od cestnin so lani po besedah Duhovnikove nanesli nekaj čez 290 milijonov evrov, od tega 45 odstotkov odpade na vinjetno cestninjenje in 55 odstotkov na cestninjenje tovornega prometa. Lanski prihodki iz cestninjenja so za 22 odstotkov presegli tiste iz leta 2009.

Kdaj lahko pričakujemo povišanje cestnin? Kot pravi Duhovnikova, se leta 2012 cena cestnin zaradi volitev skoraj zanesljivo ne bo spremenila. Prva realna možnost je leto 2013, kar je po njenih besedah ugodno, glede na to, da je to po volitvah. Dars bi prihodnje leto glede na obveznosti nekako izpeljal, leti 2013 in 2014 pa zagotovo ne, poudarja, pri čemer dodaja, da Dars nima izračunov, za koliko bi bilo treba povečati cestnino, ker bi jih kazalo narediti šele, ko bo sprejet program restrukturiranja posojil.

Posojila bo, tako Duhovnikova, treba restrukturirati. Dars je z aktivnostmi že začel in to je eden od razlogov, zakaj družba potrebuje mir ter pozitivno podporo politične in ostale javnosti, da se takih nalog odgovorno loti in jih izpelje, "ne pa da se vsakodnevno ukvarja s takimi in drugačnimi napadi".

Ne spreglejte