Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
1. 6. 2017,
10.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

6

Natisni članek

Alenka Žnidaršič Kranjc Luka Koper SDH

Četrtek, 1. 6. 2017, 10.04

6 let, 7 mesecev

Država v napad na Žnidaršič Kranjčevo in Luko Koper

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

6

Alenka Žnidaršič Kranjc | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Po lanskem spodletem poskusu zamenjave nadzornega sveta Luke Koper bo država znova poskušala prevzeti nadzor nad enim od najpomembnejših podjetij v državi.

Delničarji Luke Koper bodo namreč na skupščini konec junija odločali o predčasni zamenjavi dveh članov nadzornega sveta, vključno s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, ki že dalj časa ni v dobrih odnosih z državo kot največjo lastnico. 

Na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja večinski državni delež v pristaniški družbi, so včeraj v Koper poslali zahtevo za dopolnitev dnevnega reda. To so naredili po tem, ko nadzorni svet pod vodstvom Žnidaršič Kranjčeve v sklicu skupščine ni objavil liste (novih) kandidatov za člane nadzornega sveta, kot je to navada v vseh delniških družbah. Odločil se je, da jo pusti prazno.

"Izgubila je naše zaupanje"

"Nadzorni svet je izgubil zaupanje lastnika. Zadnja dogajanja, predvsem javno razkritje ugotovitev finančne uprave v zvezi s poslovanjem Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev, ki je še dodatni kamenček v mozaiku pokazateljev neustreznega obvladovanja tveganj," so zahtevo utemeljili v SDH.

Kot smo poročali, v Luki Koper delovno silo na področju pretovora, upravljanja luške mehanizacije in drugih pristaniških storitev najemajo prek vrste lokalnih podjetij, ki njihovim lastnikom že vrsto let zagotavlja lepo rento.

V SDH so izpostavili tudi prej omenjeni pomanjkljiv predlog imenovanja novih nadzornikov, "ki je v nasprotju z zakonom in zato izpodbojen". Zaradi vsega tega so se odločili tudi, da bodo kot aktivni in odgovorni delničar vložili zahtevo za posebno revizijo poslov v Luki Koper.

Žnidaršič-Kranjčeva: ne gre za predčasno zamenjavo

Medtem ko si SDH prizadeva za predčasno zamenjavo Alenke Žnidaršič Kranjc s položaja prve nadzornice Luke Koper, ta potezo SDH vidi drugače. 

“Mandat se nadzornemu svetu izteka v začetku oktobra in je logično, da nov nadzorni svet začne delovati neposredno po skupščini,” je dejala Žnidaršič-Kranjčeva, sicer prva dama zavarovalniške skupine Prva Group.

Bodo v Kopru znova protesti?

Medtem ko so predstavniki države lani poleti zahtevali menjavo nadzornikov v Luki Koper, se je približno štiri tisoč protestnikov zbralo v Kopru zaradi nezadovoljstva z ravnanjem istih predstavnikov države z Luko. | Foto: STA , Medtem ko so predstavniki države lani poleti zahtevali menjavo nadzornikov v Luki Koper, se je približno štiri tisoč protestnikov zbralo v Kopru zaradi nezadovoljstva z ravnanjem istih predstavnikov države z Luko. Foto: STA , V SDH predlagajo, naj se poleg Žnidaršič Kranjčeve odpokliče še članico nadzornega sveta Elen Twrdy. Namesto njiju predlagajo imenovanje Milana Jelenca in Barbare Nose. Medtem bi nov mandat zaupali Radu Antoloviću, Andreju Šercerju in Žigi Škerjancu. Omenjenim nadzornikom bi se sicer oktobra letos iztekel mandat.

Jelenc je član poslovodstva Slovenskih železnic (SŽ). Nosetova je direktorica revizorske družbe Constantia Plus. Do julija lani je bila tudi zunanja članica revizijske komisije v Luki Koper in je po naših informacijah opozarjala na več spornih poslov in bila s tem trn v peti zdajšnjim nadzornikom in vodstvu Luke Koper.

Žnidaršič Kranjčeva po naših informacijah (še) ni pripravljena zapustiti položaja, ki ji je prinesel pomemben vpliv v gospodarstvu, in bo naredila vse, da dobi nov mandat. In to čeprav si v SDH že dalj časa prizadevajo za njeno zamenjavo.

Čeprav ima SDH dovolj glasov za odpoklic Žnidaršič Kranjčeve in imenovanje novih nadzornikov, se lahko ponovi lansko dogajanje, ko so v Luki Koper predstavniki sindikatov organizirali proteste zaposlenih zaradi vmešavanja države v vodenje družbe in preprečili zamenjavo.

Ne spreglejte