Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2017,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

5

Natisni članek

SDH Dragomir Matić Mladen Jovičič Alenka Žnidaršič Kranjc Luka Koper

Sreda, 24. 5. 2017, 15.41

6 let, 6 mesecev

Žnidaršič-Kranjčeva: Kriv je Slovenski državni holding

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

5

Alenka Žnidaršič Kranjc | Foto STA

Foto: STA

Luko Koper poleti čaka nova vroča skupščina delničarjev, na kateri bo država znova poskušala prevzeti vajeti v našem edinem pristanišču.

V družbi, ki je že dalj časa talec spora med upravo, nadzorniki in sindikati na eni strani ter državo kot večinsko lastnico na drugi, so sklicali skupščino, ki bo 30. junija.

Na njej bodo imenovali nove člane nadzornega sveta, ki bodo odločali o usodi aktualne uprave pod vodstvom Dragomirja Matiča. Dozdajšnjim nadzornikom pod vodstvom Alenke Žnidaršič Kranjc, ki podpirajo Matiča, namreč jeseni poteče mandat.

Po naših informacijah Žnidaršič-Kranjčeva (še) ni pripravljena zapustiti položaja, ki ji je prinesel pomemben vpliv v gospodarstvu, in bo naredila vse, da dobi nov mandat. In to čeprav si v Slovenskem državnem holdingu (SDH) že dalj časa prizadevajo za njeno zamenjavo.

Žnidaršič-Kranjčeva: SDH ni poslal obljubljene liste kandidatov

Alenka Žnidaršič Kranjc je danes pojasnila, zakaj nadzorni svet Luke Koper pod njenim vodstvom ni objavil seznama kandidatov za nove nadzornike.

"Večinskega delničarja smo zaprosili, da predlaga seznam kandidatov, s čimer bi se izognili preglasovanjem na skupščini in kompromitaciji predlaganih kandidatov," je povedala Žnidaršič-Kranjčeva. SDH naj bi jim tudi obljubil seznam kandidatov. "V zadnjem trenutku so iz SDH sporočili, da seznama kandidatov ne morejo dati," je dodala.

"Dejstvo je, da za podjetja v večinski lasti države kandidacijski postopek pelje SDH. Pretvarjati se, da je drugače, je neprimerno in do kandidatov, ki bi naj jih predlagal nadzorni svet, tudi žaljivo."

"Sklep, kot je bil oblikovan in predlagan skupščini, omogoča ravno to, kar je cilj večinskega delničarja. In to je, da sam posreduje v odločanje seznam kandidatov, o katerem se bo glasovalo, in ga tudi izglasuje," je pojasnila Žnidaršič-Kranjčeva.

"Pravni postopek, po katerem je izpeljan ta sklic, v Sloveniji ni bil uporabljen prvič in je konsistenten. Z njim so se strinjali vsi člani nadzornega sveta," je dodala.

Kdo vse si želi v nadzorni svet

V SDH se tako že pripravljajo na spopad v Luki Koper.

Dragomir Matič od leta 2014 vodi Luko Koper.  | Foto: STA , Dragomir Matič od leta 2014 vodi Luko Koper. Foto: STA , Neuradno tudi že krožijo imena kandidatov, ki si želijo priti v njen nadzorni svet. Po vladnih kuloarjih je mogoče slišati, da si za imenovanje v nadzorni svet Luke Koper na vse pretege prizadeva prvi mož Elesa Aleksander Mervar. Svoje adute ima tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Njegov kandidat naj bi bil Zlatko Vili Hohnjec, sicer stečajni upravitelj.

Medtem ko se ključni deležniki že dogovarjajo o tem, koga bi poslali v Luko Koper, je nadzorni svet pod vodstvom Žnidaršič-Kranjčeve že naredil prvo nenavadno potezo.


Preberite še:

Kako Dejan Židan spodmika stol Miru Cerarju 

Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo 

Na Obali je vroče. Za kaj gre v resnici v Luki Koper? 

Ali je Alenka Žnidaršič Kranjc prekoračila svoja pooblastila pri iskanju vlagateljev v drugi tir?


Poznavalec: Nezakonita poteza nadzornikov

Namesto da bi delničarjem predlagal (nove) kandidate za člane nadzornega sveta, kot je to navada v vseh delniških družbah, še posebej tistih, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, tega ni naredil. Delničarjem je predlagal, naj glasujejo o naknadno predlaganih imenih.

Znano je le to, da bi predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu obdržali Mladena Jovičiča, ki je po navedbah naših virov vedno bliže spoznanju, da Matič ni sposoben uspešno voditi Luke Koper.

Tako bi zaposleni, lokalna skupnost in več tisoč malih delničarjev Luke Koper lahko šele na dan skupščine izvedeli, o kom bodo glasovali in kdo bo v prihodnjih letih nadziral poslovanje ene od najpomembnejših slovenskih družb.

Pravni strokovnjak, ki je želel ostati neimenovan in je vodil več skupščin velikih slovenskih podjetij, je potrdil ocene, da je na ta način sklicana skupščina nezakonita, saj bi morala biti točka o imenovanju članov nadzornega sveta konkretizirana, torej natančno obrazložena. V njej pa bi morala biti navedena imena kandidatov z njihovo biografijo.

To pomeni, da bi pozneje lahko izpodbijali veljavnost skupščine Luke Koper in njenih sklepov.

Dividenda: 96 centov na delnico

Delničarji bodo odločali tudi o razdelitvi 20-milijonskega bilančnega dobička. Od tega bi delničarjem razdelili 13,44 milijona evrov bruto ali 96 centov na delnico. To je nekoliko manj kot lani, ko je SDH naknadno predlagal in izglasoval izplačilo vsega 16-milijonskega dobička.

So v Luki Koper izpeljali nominacijske postopke?

Zakaj se je odločila tako, ni znano. Na Žnidaršič-Kranjčevo smo se obrnili s prošnjo za komentar, vendar nas je odslovila, češ da je v tujini in da ne more govoriti.

Tako so ostala neodgovorjena naslednja vprašanja:

  1. Zakaj nadzorni svet Luke Koper (tako kot vsi nadzorni sveti delniških družb na Ljubljanski borzi) skupščini ni predlagal kandidatov za člane nadzornega sveta?
  2. Ali ste izvedli nominacijski postopek?
  3. Kje in kdaj je bil objavljen razpis za zbiranje kandidatur za člane nadzornega sveta?
  4. Kdo je izvedel akreditacijo kandidatov za člane nadzornega sveta oziroma kdo so bili člani akreditacijske komisije?
  5. Ali nameravate kot predstavnica delničarja ponovno kandidirati za članico nadzornega sveta?

Po neuradnih informacijah ni bil izveden noben od navedenih postopkov.

Na SDH so nam povedali le, da so bili obveščeni o sklicu skupščine Luka Koper in da prihodnjih odločitev ne komentirajo.

V Luki Koper pričakujejo proteste

Mladen Jovičić, sindikalist in član nadzornega sveta Luke Koper | Foto: STA , Mladen Jovičić, sindikalist in član nadzornega sveta Luke Koper Foto: STA , Če bo država v prihodnjih dneh ali na dan skupščine predlagala druge kandidate, lahko v Kopru znova pričakujemo proteste. Po naših informacijah se sindikati v Luki Koper že pripravljajo na to in naj bi tudi že stopili v stik s hišnimi sindikati drugih pomembnih obalnih podjetij, med drugim Intereurope.


Preberite še:

Prihajajo milijonski računi za julijsko blokado Luke Koper 

Na Obali je vroče. Za kaj gre v resnici v Luki Koper? 

Ali je Alenka Žnidaršič Kranjc prekoračila svoja pooblastila pri iskanju vlagateljev v drugi tir?

Že lani rekordno, letos nad načrti

Luka Koper, ki je lani ob rekordnem pretovoru ustvarila rekordne prihodke in dobiček, je tudi letošnje leto začela spodbudno. V prvem četrtletju so se ob večjem pretovoru povišali čisti prihodki od prodaje.

Teh je bilo za 53,3 milijona evrov, kar na letni ravni pomeni petodstotno rast. Čisti dobiček se je zvišal za 16 odstotkov na 14 milijonov evrov, dobiček iz poslovanja pa za 13 odstotkov na 16 milijonov evrov. Poslovanje je nad načrti.

Ne spreglejte