Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

11

Natisni članek

Luka Koper Miro Cerar Dejan Židan Karel Erjavec Socialni demokrati SMC DeSUS Alenka Žnidaršič Kranjc Alenka Bratušek Matjaž Han Metod Dragonja Dušan Mramor Lidia Glavina Marko Jazbec Damjan Belič

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

ANALIZA

Kako Dejan Židan spodmika stol Miru Cerarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

11

Dejan Židan | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Štiri dni po začetku nenapovedane stavke, s katero so delavci Luke Koper preprečili zamenjavo treh članov nadzornega sveta družbe, je dogajanje okrog edinega slovenskega pristanišča še vedno v pat položaju.

Analiziramo:

- Komu trenutno stanje koristi?

- Kaj pomeni imenovanje Lidie Glavine za začasno predsednico uprave Slovenskega državnega holdinga? 

- V kolikšni meri dogajanje okrog Luke Koper odslikava razmere v vladajoči koaliciji in spopad med SMC in SD?

- Koliko manevrskega prostora za kakršne koli odločitve ima še predsednik vlade Miro Cerar?

Koalicija: kaj še ostane Cerarju

Dogajanje v Luki Koper pospešeno najeda koalicijo in pomembno vpliva na politično matematiko tako na levici kot desnici. 

V SD in Desusu so "zavohali kri". Za zdaj se zdi, da bo ob nadaljnjem zaostrovanju razmer v Luki končna točka njunega napada na SMC interpelacija zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Tako Dejan Židan kot Karl Erjavec, prvaka SD in Desusa, sta v javnem izražanju stališč do interpelacije previdna. Oba želita najprej slišati ministrova pojasnila. 

To daje veter v jadra špekulacijam, da bi lahko jeseni padel v okviru širše rekonstrukcije vlade. 

Bo predsedniku vlade Miru Cerarju uspelo pomiriti koalicijo? | Foto: Matej Leskovšek Bo predsedniku vlade Miru Cerarju uspelo pomiriti koalicijo? Foto: Matej Leskovšek

Kdo in kaj je v igri? Gašperšič, Dragonja, model za drugi tir, vlada …

Pri tem ne gre prezreti, da je infrastrukturni minister domala že od začetka mandata na udaru obeh vladnih strank, ki sta v vladnem boju z Luko zaznali priložnost. Prav tako, da se je v zgodbi o Luki ponudila tudi priložnost za zamenjavo Metoda Dragonje, državnega sekretarja na ministrstvu za finance, ki velja za ključnega moža Dušana Mramorja. Dragonja je s Socialnimi demokrati večkrat zašel v spor pri vprašanjih, povezanih s privatizacijo.   

Kar je morda bistveno: skupaj z Gašperšičem in Dragonjo bi padel v vodo tudi predvideni model gradnje drugega tira Divača–Koper prek projektnega podjetja z zasebnimi solastniki. Temu najbolj nasprotujejo prav v Luki Koper. Z njenimi stališči je že več mesecev (ne)namerno usklajena retorika predsednika SD Dejana Židana, sploh glede privatizacije družbe. 

Ena največjih javnih nasprotnic Gašperšiča in državnega sekretarja na ministrstvu za finance je Alenka Bratušek. V ozadju njenih potez poznavalci domačega političnega dogajanja vidijo prišepetavanje Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, v SMC pa se posamezniki čudijo, od kod so zaposleni v Luki v roke dobili nekatera vladna gradiva. 

Dogajanje v Luki Koper je zamajalo tudi koalicijo. | Foto: Bojan Puhek Dogajanje v Luki Koper je zamajalo tudi koalicijo. Foto: Bojan Puhek

SD: Vrnitev v Koper in nova klofuta šefu vlade 

Kaj je končni cilj SD, ki vse težje skriva javne simpatije s protesti v Luki Koper, za zdaj ni jasno. Zagotovo je med njimi krepitev položaja stranke v Kopru, nekoč tradicionalno močnem mestu SD, iz katerega jo je na lokalni ravni "izbrisal" Boris Popovič, na nacionalni ravni pa nove stranke, ki jih volivci dojemajo kot levo sredino. Vprašanje privatizacije Luke Koper, četudi v tem trenutku še tako umetno ustvarjeno, je tudi dobra točka za mobilizacijo vseh delov stranke.

Ključno vprašanje je, ali se lahko ocena Cerarja in ožjega vodstva SMC, da se pri Luki Koper taktično umakne, največji vladni stranki vrne kot bumerang. Premier je v zgodbi utrdil vse bolj razširjeno prepričanje javnosti o svoji neodločnosti in nesposobnosti učinkovitega vodenja države. 

Jutri se bodo predsedniki treh strank sestali na koalicijskem vrhu, Cerar pa je že sporočil, da ima Gašperšič njegovo polno podporo. 

Glavina na čelu SDH: slaba in dobra novica za Beliča

Petkov odstop Marka Jazbeca je krepko premešal tudi razmerja moči znotraj Slovenskega državnega holdinga (SDH). Nadzorni svet je za začasno predsednico uprave imenoval svojo članico Lidio Glavina. To utegne pomeniti dvoje:

  • da bo znotraj nadzornega sveta SDH dodatno moč pridobil njegov predsednik Damjan Belič.

    Po neuradnih informacijah sta se v nadzornem svetu SDH v zadnjih mesecih pri več vprašanjih oblikovala dva bloka – na eni strani Belič in Drago Ferfolja, imenovan v kvoti Desusa, na drugi strani pa Glavina in Barbara Smolnikar, obe iz kvote SMC. Nekje med njima se je, tako naši viri, znašel Duško Kos (SD).

    Belič že od samega imenovanja v nadzorni svet SDH ni skrival, da to funkcijo vidi kot orodje za lastno upravljanje državnega premoženja. Ko je SDH vodil Matej Pirc, je bil Belič prisoten tudi na sestankih z vodstvi družb, ki jih upravlja SDH. Jazbec je s to prakso prekinil.

    Odhod Glavine v upravo SDH pomeni, da bo Belič, ki ga je Jazbečev odstop do neke mere presenetil, lažje obvladoval nadzorni svet SDH, a še težje pritiskal na njegovo upravo. Razprtije v nadzornem svetu SDH so bile nazadnje vidne pri razpravi o Luki Koper, kjer je Belič po naših informacijah v razpravi nasprotoval ugotovitvam, s katerimi je SDH utemeljeval zamenjave nadzornikov Luke Koper. Ko je Belič videl, kakšno je razmerje moči v nadzornem svetu SDH, si je premislil, nadzorniki pa so sklep nato podprli soglasno.
  • da SMC več kot očitno zaradi naraščajočih razprtij v koaliciji ne želi spet odpreti vprašanja nadzornega sveta SDH v državnem zboru, ki imenuje njegove člane. S tem bi se namreč spet odprla Pandorina skrinjica očitkov, povezanih z dozdajšnjim delom SDH, predvsem pri NLB. 

    ​To posledično pomeni, da bo očitno na položaju ostal tudi Belič, saj mu je Cerar pripravljen spregledati tudi sporno poslovno delovanje v Republiki Srbski, ki smo ga razkrili na Siol.net.

Belič sicer na številna nepojasnjena vprašanja glede svojih poslov z varnostnim podjetjem Centurion do danes ni odgovoril.

Prvi mož uprave Dragomir Matić se je znašel v primežu Mladena Jovičića in Stojana Čeparja. | Foto: STA , Prvi mož uprave Dragomir Matić se je znašel v primežu Mladena Jovičića in Stojana Čeparja. Foto: STA ,

Matić je talec naveze Jovićić–Čepar

V zadnjih dneh je postalo dokončno jasno, da je Luka Koper podjetje, v katerem imajo glavno besedo sindikati, natančneje predsednik sindikata žerjavistov Mladen Jovičić in delavski direktor Stojan Čepar, imenovan novembra lani. 

Uprava Dragomirja Matića se je sama postavila v vlogo njunega talca. To je vidno iz vsake njene poteze. Dialog z delavci želi prepustiti predsedniku vlade Miru Cerarju in ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Vedno bolj zaskrbljene poslovne partnerje pisno obvešča, da z zahtevami zaposlenih nima nič. Hkrati več indicev kaže na usklajeno delovanje uprave s sindikati. Podpisi "podpore slovenskemu tovornemu pristanišču Koper" se tako zbirajo na uradni spletni strani Luke. Na vse sestanke z vlado skupaj z Matićem hodi tudi Čepar.

Škoda zaradi blokade Luke  Koper je vsak dan višja. | Foto: Bojan Puhek Škoda zaradi blokade Luke Koper je vsak dan višja. Foto: Bojan Puhek

Škoda narašča

Predsednica nadzornega sveta Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc je zatrdila, da "uprava stanje v Luki rešuje ustrezno". A vse bolj se zdi, da ji je dogajanje že ušlo izpod nadzora. Poslovna škoda je iz dneva v dan večja. Prvi ladjarji, logisti in drugi poslovni partnerji Luke zaradi nepredvidljivih razmer že preusmerjajo tovor v druga jadranska pristanišča, drugi o tem vse glasneje razmišljajo.

Na "nastajanje škode družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim udeleženim" je včeraj opozorilo Združenje nadzornikov Slovenije in upravo pozvalo, naj v sodelovanju z nadzornim svetom nemudoma poskrbi za ustrezno vodenje in upravljanje družbe. Koliko znaša izpad prihodkov, zanima tudi Male delničarje Slovenije (MDS). 

Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc ne vidi rešitve v kaznovanju delavcev, saj je to po njenem mnenju kontraproduktivno. | Foto: Bojan Puhek Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc ne vidi rešitve v kaznovanju delavcev, saj je to po njenem mnenju kontraproduktivno. Foto: Bojan Puhek

Sta Matić in Žnidaršič Kranjčeva zdaj ponudila nov razlog za lastno zamenjavo?

Veliko protislovje je, da prav zadnji dnevi sami po sebi ponujajo največ razlogov za zamenjave v upravi in nadzornem svetu Luke Koper. Še posebej, ker sta se oba organa v takšen položaj spravila že po tem, ko sta iz spopada s Slovenskim državnim holdingom (SDH) izšla kot zmagovalca, saj je petkov poizkus prevetritve nadzornikov družbe na skupščini padel v vodo. 

V prihodnjih dneh bo tako v najtežjem položaju prav Matić. Medtem ko ga bosta na eni strani stiskala Jovičić in Čepar, ki sta po petkovem odstopu Marka Jazbeca dobila nov zagon, bo Matić na drugi strani pod vse večjimi kritikami, ker da ne zmore zagotoviti nemotenega dela v družbi in sprožiti postopkov proti odgovornim za nezakonito stavko.

Povsem drugače je recimo pred leti ravnala uprava Luke Koper, ki jo je vodil Gregor Veselko. Tožbi zaradi nezakonite stavke Jovičićevih žerjavistov avgusta 2011 sta ugodili dve sodni instanci, sindikat pa je sodni boj dobil šele z revizijo na vrhovnem sodišču. Možnosti tožbe Žnidaršič Kranjčeva na novinarski konferenci ni omenjala. Morebitno vložitev opominov za stavkajoče je označila za "kontraproduktivno". 

Luka Koper je na borzi vendarle objavila pojasnila glede porabe skoraj 22 milijonov stroškov pristaniških storitev, ki jih je od družbe sredi junija zahteval Slovenski državni holding (SDH). Pojasnila so v Luki objavili skupaj z gradivom s petkove skupščine. O teh poslih smo že prejšnji teden poročali na Siol.net.

Koliko Luka Koper plačuje izvajalcem pristaniških storitev (v evrih):

Izvajalci pristaniških storitev 2015 2014 2013 *indeks 2015 / 2014 *indeks 2014 / 2013
UM  PREKLADANJE GORAN DŽOMBIĆ 44.386 41.349 45.608 107 97
ALBO, TRANSPORTNI POSLI ALEKSANDER 21.073 21.029 21.603 100 98
BARVANJE ZORAN KUPREŠANIN s.p. 9.040 7.924 1.420 114 637
CLAUDIO NOVAK, S.P. 93.334 61.841 48.432 151 193
ČATAKOVIČ REDŽO S.P. 17.278 21.819 24.915 79 69
ČEREKOVIĆ MILAN s.p. 41.370        
DIAPORT d.o.o. v stečaju     292.615    
DRINČIĆ, PRETOVARJANJE d.o.o. (sprememba poslovnega subjekta iz Prekladanje MATO DRINČIČ s.p. v letu 2014) 196.486 188.323 175.845 104 112
DUŠAN TEŠIĆ S.P. 508.827 483.808 492.919 105 103
ENCON d.o.o. 682.353 752.282 722.235 91 94
EURODVIG d.o.o. 439.642 447.467 407.488 98 108
FINALI OBALA d.o.o. 239.502 242.915 241.887 99 99
GAF d.o.o. 1.017.252 988.043 904.619 103 112
GORAN GROZNIK S.P. 57.829 28.581 26.934 202 215
GRADBENA MEHANIZACIJA MARIO DONČIČ 201.791 190.032 437.117 106 46
GRADBENA MEHANIZACIJA NENAD DONČIČ 402.001 340.851 176.607 118 228
GLOBINA d.o.o.     106.129    
IMŠO, prekladanje d.o.o. 142.345 160.608 168.626 89 84
INC d.o.o. 369.223 377.287 442.667 98 83
KLAMAR d.o.o. 21.645 15.435   140  
LUCPORT, PRETOVARJANJE IN 1.749.971 1.448.382 1.231.524 121 142
MATJAŽ KOLAR S.P. 76.729 52.569 30.750 146 250
MAVEMA d.o.o. 839.891 632.085 623.049 133 135
MDSKIP d.o.o. Koper 1.265.131 1.280.307 1.238.577 99 102
MEOL d.o.o. 1.552.901 1.321.070 1.241.450 118 125
MERIDIANA, ALEX DEVETAK s.p. 127.208 438.317 530.191 29 24
N.G.P. d.o.o. 359.326 427.579 407.247 84 88
NEGOCOM d.o.o. 566.136 546.588 594.043 104 95
NO PROBLEM PETER ČERMELJ S.P. 159.750 167.159 186.038 96 86
PODRŽAJ d.o.o. (sprememba poslovnega subjekta iz PETER PODRŽAJ s.p. v letu 2015) 927.010 833.673 863.679 111 107
PREKLADANJE DALIBOR ĐORĐIĆ 203.224 78.604 46.840 259 434
PREPORT, PRETOVARJANJE d.o.o. 193.865 255.545 162.972 76 119
RETRANS d.o.o. Izola 1.011.629 833.043 693.280 121 146
RONAI d.o.o. 739.492 574.787 546.366 129 135
S.T. d.o.o. 731.505 618.239 579.631 118 126
SLOMANT d.o.o. 565.271 631.294 675.596 90 84
ŠMITRAN d.o.o. 797.330 832.233 796.398 96 100
TMOMO, PRETOVARJANJE d.o.o. 1.182.759 670.568 384.017 176 308
VINCELJ DAMIR s.p. 97.652 76.357 75.592 128 129
ZAG CONTI d.o.o. 893.188 725.930 625.798 123 143
OSTALI 277 1.535 2.985 18 9
Skupaj izvajalci pristaniških storitev 18.545.070 16.815.458 16.273.689 110 114

*Za koliko odstotnih točk se je zmanjšal ali povečal promet posameznega izvajalca z Luko Koper glede na prejšnje leto (100 pomeni, da se obseg poslovanja ni spremenil).

Vir: Luka Koper

Ne spreglejte