Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2020,
13.14

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

Natisni članek

Kolektor CGP Kitajska Cengiz drugi tir

Petek, 8. 5. 2020, 13.14

3 leta, 11 mesecev

Drugi tir: za gradnjo se zanimajo Kitajci, v igri tudi turški Cengiz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Med gradbinci, ki se zanimajo za gradnjo glavnega dela drugega tira, prevladujejo Kitajci. | Foto Urad vlade za komuniciranje

Med gradbinci, ki se zanimajo za gradnjo glavnega dela drugega tira, prevladujejo Kitajci.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

 Na javna razpisa za glavna gradbena dela za projekt drugi tir med Divačo in Koprom je družba 2TDK prejela prijave 15 gradbenih podjetjih in konzorcijev. Od teh je priznala sposobnost 10, sledila bodo pogajala še o ceni. Med gradbinci, ki se zanimajo za projekt, prevladujejo Kitajci.

Razpisa je družba 2TDK objavila 11. novembra lani; prvi se je nanašal na dela od Divače do Črnega Kala, drugi pa na dela od Črnega Kala do Kopra. Kot glavni razlog za razdelitev del na dva razpisa so tedaj pojasnili različno geološko strukturo in ceno, poroča STA.

"Na prvem delu gradimo v krasu, na drugem v flišu. Že to samo po sebi kliče, da se projekt razdeli na dva dela," je pred objavo razpisov sredi novembra lani pojasnil direktor 2TDK Marko Brezigar. "Hkrati pa mednarodne študije govorijo o tem, da je v primeru razdelitve projekta na dva dela, konkurenca večja in je s tem projekt lahko cenejši," je dodal.

Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Šarec: Janša je smučal v Italiji. Janša: Lahko dokažem, da to ni res.

Za gradnjo se zanimajo Kitajci, v igri tudi Cengiz

Razpisa so se odločili izvesti dvofazno. Najprej so ugotavljali kompetence gradbenih podjetij in kot je danes objavila družba, so te priznali 10 prijavljenim izvajalcem na prvi razpis ter 10 prijavljenim izvajalcem na drugi razpis. Na prvi razpis so sicer prejeli 15 prijav, na drugega pa eno manj.

Med gradbinci, ki se zanimajo za največji gradbeni projekt v državi, prevladujejo kitajske družbe, nekaj je tudi turških, med drugim Cengiz, ki bo gradil drugo cev karavanškega predora. Od slovenskih podjetij pogoje izpolnjujeta Kolektor CPG in Gorenjska gradbena družba. Kolektor CPG sicer nastopa v konzorciju s turškima Yapi Merkezi in Özaltin, Gorenjska gradbena družba pa s češkim gradbenim velikanom Metroslav. Podrobnosti izbora prav zdaj novinarjem predstavlja vodstvo 2TDK.

Ne spreglejte