SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donos na slovenske obveznice vse bliže trem odstotkom

3

termometer

 | Foto:
Potem ko je donos na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu prejšnji teden dosegel najnižjo raven od prve polovice leta 2007, se danes še naprej znižuje.

Donos na slovenske desetletne obveznice, ki bodo prispele septembra 2024, je bil na elektronski borzi MTS ob 17.30 pri 3,08 odstotka, kar je 0,15 odstotne točke manj kot v petek.

Pribitek slovenskih na desetletne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je tako znašal 1,70 odstotne točke.

Na rekordno nizke obrestne mere vplivala ECB Številne evrske države, med njimi Italija, Španija, Irska in Francija, so prejšnji teden na sekundarnem trgu zabeležile rekordno nizke obrestne mere na desetletne državne obveznice. Donos na španske obveznice je danes med trgovanjem padel pod 2,60 odstotka in tako zdrsnil celo pod vrednost za ameriške desetletne državne obveznice.

K temu je največ prispevala Evropska centralna banka, ki je ključno obrestno mero v območju evra znižala na 0,15 odstotka, kar je nova zgodovinsko nizka raven, ob tem pa je sprejela še sveženj drugih ukrepov v boju proti nizki inflaciji in šibki gospodarski rasti.

Trend zniževanja obresti se nadaljuje tudi danes. Najbolj je upadel prav donos na slovenske desetletne obveznice, v manjši meri pa se znižuje tudi donos na dolžniške papirje drugih ranljivih evrskih držav.

Donos na desetletne italijanske obveznice je do 17.30 upadel za 0,06 odstotne točke na 2,82 odstotka. Donos na španske obveznice pa je bil ob tem času 0,02 odstotne točke nad petkovo zaključno ravnjo pri 2,65 odstotka.

Donos na irske se je sprva zniževal, nato pa do 17.30 narasel na 0,29 odstotne točke višjo raven od petkove zaključne oz. na 2,75 odstotka. Donos na portugalske obveznice pa je bil ob 17.30 pri 3,38 odstotka, kar je 0,16 odstotne točke više kot na koncu trgovanja v petek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin