Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2020,
7.44

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

4

Natisni članek

trgovci poslovni rezultati Mercator

Sobota, 25. 4. 2020, 7.44

4 leta

Dobiček Skupine Mercator znatno višji, tudi zadolženost nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

4

Mercator donacija | Skupina je konec leta zaposlovala 19.963 ljudi, od tega v Sloveniji 9355. | Foto Mercator

Skupina je konec leta zaposlovala 19.963 ljudi, od tega v Sloveniji 9355.

Foto: Mercator

Skupina Mercator je leto 2019 sklenila z 2,14 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,8 odstotka več kot leto prej. Ob omenjeni rasti prihodkov se je okrepila dobičkonosnost – čisti dobiček je ob koncu lanskega leta dosegel 4,7 milijona evrov, potem ko je v 2018 znašal 1,6 milijona evrov. Mercator je pomembno znižal tudi zadolženost.

Kot je Mercator zgodaj zjutraj objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, so se prihodki od prodaje trgovine na drobno, ki predstavlja osnovno Mercatorjevo dejavnost, lani v primerjavi z letom 2018 okrepili za 2,2 odstotka na 1,69 milijarde evrov, piše STA.

Normaliziran bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je dosegel 172,5 milijona evrov in je bil za 60,5 odstotka višji kot leto prej.

Skupina Mercator je lani skoraj za četrtino znižala zadolženost, k čemur je pomembno prispevala izvedba monetizacije nepremičnin. Neto finančni dolg je po primerljivih standardih znašal 587 milijonov evrov, kazalec med neto dolgom in EBITDA pa se je znižal s 7,2- na 5,2-kratnik.

Mercator donacija
Novice Mercator doniral 30 ton nujne pomoči

Mercator | Foto: STA , Foto: STA , Dobiček iz poslovanja skoraj podvojili

Prihodki od prodaje družbe Poslovni sistem Mercator so se medtem z 1,16 v letu 2018 v lanskem letu okrepili na 1,23 milijarde evrov. Dobiček iz poslovanja se je skoraj podvojil in znašal 13,4 milijona evrov, piše STA.

Poslovni sistem Mercator je leto končal s 13,8 milijona evrov izgube, rezultat pa, kot izhaja iz letnega poročila, vključuje slabitev naložb v odvisne družbe v višini 23,64 milijona evrov, ki so na ravni skupine v okviru konsolidacijskih izločitev izločene.

Skupina je konec leta zaposlovala 19.963 ljudi, od tega v Sloveniji 9355. Kot pojasnjujejo v Mercatorju, se je dodana vrednost na zaposlenega v maloprodaji lani zvišala, znašala je 28.049 evrov.

Naložbe v osnovna sredstva Skupine Mercator so lani znašale 25,4 milijona evrov in so bile za skoraj petino višje kot leto prej. Več kot 60 odstotkov teh sredstev je Mercator porabil za naložbe v Sloveniji.

Mercator, police
Novice Brezobzirno prerivanje v trgovinah: Mercator poziva k strpnosti

Dobri rezultati posledica nove poslovne strategije

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je v sporočilu za javnost zapisal, da so lanski rezultati predvsem posledica uveljavljanja nove poslovne strategije. Za nadaljevanje uspešnega razvoja Mercatorja pa je po njegovih besedah strateško pomembno, da se konča proces prenosa na Fortenovo in da se s tem Mercatorju zagotovi stabilnega lastnika, ki bo podprl razvoj družbe v prihodnje, še poroča STA.

Letos Skupina Mercator načrtuje 2,2 milijarde evrov prihodkov in 110 milijonov evrov normalizirane EBITDA. V družbi poudarjajo, da bo ena ključnih značilnosti letošnjega poslovanja rast stroškov, predvsem rast stroškov delovne sile, zlasti v Sloveniji zaradi dviga minimalne plače.

Mercator za letos načrtuje za 44 milijonov evrov naložb, več kot pol naložbenih sredstev bo namenjenih za naložbe v Sloveniji. Najpomembnejša investicija je logistično-distribucijski center v Ljubljani, sledi ji širjenje mreže v Srbiji. V načrtu je odprtje 28 novih trgovin in prenova 65 trgovin na vseh trgih poslovanja.

Mercator
Novice Mercator nagrajuje zaposlene v operativi
Mercator
Novice Mercator uspešno refinanciral posojila srbski hčerinski družbi
Ne spreglejte