Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
17.39

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Bojan Kumer

Torek, 4. 3. 2014, 17.39

1 leto, 10 mesecev

Delovna skupina za Južni tok nadaljuje delo kljub krizi v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delovna skupina za Južni tok bo nadaljevala delo, interes vseh članic na trasi je, da izvedba projekta ne zastane, je izpostavil državni sekretar Bojan Kumer.

A tempo bo odvisen od razvoja dogodkov v Ukrajini, je opozoril evropski komisar za energijo Günther Oettinger in dodal, da bo tudi to tema na vrhu EU v četrtek.

Oettinger je gostil večerjo o Južnem toku, na katero je povabil osem članic EU, tudi Slovenijo, ki jo je zastopal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer. Namen je bil članice seznaniti z januarskimi sestanki komisije in Rusije, na katerih so dorekli delovno skupino za Južni tok, ter začrtati pot naprej.

Kumer: Evropska komisija in Rusija bosta vztrajali pri dosedanji ambicioznosti "Delovna skupina, ustanovljena januarja, bo nadaljevala delo," je dejal tudi Kumer in pojasnil, da je bilo na večerji čutiti predvsem okrepljeno enotnost vseh članic, ki so na trasi, da je Južni tok pomemben za varnejšo oskrbo s plinom v celotni EU. Evropska komisija in Rusija bosta vztrajali pri dosedanji ambicioznosti, je še povedal.

Na večerji so se po navedbah državnega sekretarja tudi zavezali k prožnosti in dnevni komunikaciji ter k usklajenemu odzivanju na dogajanje v Ukrajini. Datuma naslednjega srečanja članic s komisijo niso določili, ga je pa pričakovati po naslednjem sestanku delovne skupine za Južni tok, ki je načrtovan 11. in 14. marca, je pojasnil Kumer.

"Kratkoročno ni videti problemov tudi v najhujšem scenariju" Kumer je še izpostavil, da je Evropa to krizo pričakala v občutno boljši kondiciji kot plinske krize v preteklosti, saj je večina skladišč dobro preskrbljenih z zalogami zemeljskega plina, zime je skoraj konec, temperature so ugodnejše in poraba plina je manjša, kar navdaja z optimizmom. "Kratkoročno ni videti problemov tudi v najhujšem scenariju," je menil.

Tudi komisar je poudaril, da ruski plin kljub ukrajinski krizi še vedno priteka v EU in da je pomembno nadaljevati posle z Rusijo. Potrebujemo ruski plin in Rusija potrebuje evropski denar, je Oettinger ponazoril soodvisnost EU in Rusije.

Cilj delovne skupine za Južni tok, v kateri sodelujejo predstavniki Rusije in EU, je doreči pravni okvir za delovanje plinovoda Južni tok na ozemlju EU. Glavna vprašanja so načelo ločenosti proizvodnje in distribucije plina, dostop tretjih strank do plinovoda ter določanje dajatev za uporabo plinovoda.

Ne spreglejte