Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
11.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

15

Natisni članek

davčna reforma ministrstvo za finance plače kapital

Torek, 26. 2. 2019, 11.51

5 let, 1 mesec

Za koliko bi Šarčevi zvišali vašo neto plačo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

15

Denar | Poleg razbremenitev dohodkov zaposlenih namerava vlada dodatno obdavčiti kapital. | Foto Getty Images

Poleg razbremenitev dohodkov zaposlenih namerava vlada dodatno obdavčiti kapital.

Foto: Getty Images

Vlada Marjana Šarca želi z davčno reformo, kot jo je poimenoval minister za finance Andrej Bertoncelj, povečati neto plače in razbremeniti regres ter nagrade za poslovno uspešnost, na drugi strani pa bolj obdavčiti kapital. Učinke nižanja davkov bodo čutili predvsem tisti z nadpovprečnimi plačami, večje razbremenitve pa ministrstvo načrtuje tudi pri regresu in nagradah.

Ukrepi za razbremenitev dela, ki so jih pripravili na ministrstvu za finance pod vodstvom ministra Andreja Bertonclja, med drugim vključujejo spremembe davčnih razredov, nižanje davčnih stopenj, dvig splošne in dodatne olajšave.

Združenje Manager menedžer
Novice Združenje Manager: Čas je za zvišanje neto plač

Večje zvišanje za bolje plačane

Predvidena sta dvig splošne olajšave s 3.303 na 3.500 evrov in dvig dodatne splošne olajšave s 6.519,82 na 6.717,12 evra ter sprememba davčnih razredov, ki se uporabljajo pri izračunu dohodnine.

Kot so izračunali na ministrstvu, se bo neto dohodek zaposlenih zvišal.

  • Zavezanec z dohodkom v višini minimalne plače bo imel letno za 32 evrov višji neto dohodek (dva evra in pol mesečno).
  • Zavezanec z dohodkom v višini povprečne plače bo imel letno za 144 evrov višji neto dohodek (12 evrov mesečno).
  • Zavezanec z dvema povprečnima plačama bo imel neto dohodek višji za okoli 670 evrov letno (55 evrov mesečno).

Spodnja tabela prikazuje, kako bi ministrstvo spremenilo dohodninske razrede: Predlog davčne lestvice in višina splošne olajšave. | Foto: Ministrstvo za finance Predlog davčne lestvice in višina splošne olajšave. Foto: Ministrstvo za finance

Andrej Bertoncelj
Novice Bertoncelj: Vlada si o davku na nepremičnine ni premislila

Razbremenitev regresa za letni dopust

Na ministrstvu načrtujejo tudi razbremenitev regresa za letni dopust. Regres za letni dopust do višine sto odstotkov povprečne plače bo oproščen plačila dohodnine, ukrep pa predvideva tudi zvišanje razbremenitve regresa za letni dopust s prispevki za socialno varnost s 70 na sto odstotkov povprečne plače. Razpoložljivi dohodek zaposlenih se bo s tem zvišal:

  • Zaposleni, ki bo prejel regres v višini 1.184 evrov in je prejemnik povprečne plače, bo imel regres višji za 243 evrov.
  • Če ima zaposleni minimalno plačo in bo prejel regres v višini povprečne plače, bo njegov regres višji za 190 evrov.

Omenjene spremembe glede regresa želijo na ministrstvu uveljaviti že letos.

Video: Igor Krmelj / Planet TV

Spremembe pri obdavčenju nagrad za poslovno uspešnost

Med predvidenimi spremembami je tudi razbremenitev dela plače iz poslovne uspešnosti oziroma nagrade za poslovno uspešnost. Ministrstvo predvideva zvišanje razbremenitve poslovne uspešnosti z dohodnino s sto na 150 odstotkov povprečne plače.

Nagrada za poslovno uspešnost bo tako do višine 150 odstotkov povprečne plače oproščena plačila dohodnine. 

  • Pri izplačilu dela plače z naslova poslovne uspešnosti v višini 2.400 evrov to pomeni razbremenitev za okoli 560 evrov letno.

Finančni svetovalec: Zvišanje neto prejemkov ukrep v pravo smer

"Zvišanje neto prejemkov za zaposlene vsekakor podpiramo, a če bo država nekaj dala, bo morala nekje drugje vzeti," pravi finančni svetovalec Mitja Glavnik. 

Alojz Stana
Novice Gledal je stran pri aferi desetletja, zdaj bi ga Šarčevi imeli za skrbnika državnega premoženja

Želijo spodbuditi potrošnjo

Minister Bertoncelj je omenjene ukrepe označil kot davčno reformo, ki je po njegovih besedah nastala po posvetovanjih s predstavniki sindikatov in delodajalcev. Z ukrepi želijo po njegovih besedah spodbuditi potrošnjo, trg dela iz vidika mednarodnega okolja narediti konkurenčnejši. Cilj ukrepov je tudi, da na eni strani zaposleni dobijo več, na drugi pa podjetja postanejo konkurenčnejša.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je poudaril, da je podlaga za dodatno obremenitev kapitala v priporočilih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). | Foto: STA , Finančni minister Andrej Bertoncelj je poudaril, da je podlaga za dodatno obremenitev kapitala v priporočilih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Foto: STA ,

"Ukrepi na področju davčne razbremenitve dela se v prvi vrsti nanašajo na dohodninsko lestvico. Splošno olajšavo dvigujemo na 3.500 evrov, dodatno pa na 6.700 evrov. Razširili bomo davčne razrede, na drugi strani pa znižujemo davčno stopnjo. 

Ko gre za spremenjeno dohodninsko lestvico, bi bil največji učinek pri tretjem dohodninskem razredu, torej "najproduktivnejšem" delu družbe, je še dejal minister za finance.

Sindikati in delodajalci previdni

Predlog davčnih sprememb gredo načeloma v pravo smer, pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), kjer bodo pred podrobnejšo opredelitvijo počakali na uradni predlog. V Obrtno-podjetniški zbornica Slovenije (OZS) pozdravljajo razbremenitev stroškov dela, nasprotujejo pa zvišanju davka od dohodka pravnih oseb. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa menijo, da gre za dobrodošlo spodbudo k rasti plač, poroča STA.
Stavka Ljubljana
Novice Shod za višje plače: Napovedi delodajalcev terjajo takojšen odziv

Kako bodo pokrili 270-milijonsko luknjo v proračunu?

Kako bodo pokrili proračunski izpad zaradi manjše obremenitve dela? Z dodatno obdavčitvijo kapitala naj bi država pridobila 110 milijonov evrov. Ministrstvo načrtuje zvišanje stopnje za dobičke iz kapitala, obresti, dividende in dohodke iz oddajanja premoženja v najem s 25 na 30 odstotkov, omejitev davčne osnove, do katere se lahko uveljavljajo davčne olajšave in prenesene izgube ter zvišanje nominalne stopnje davka za odstotno točko, na 20 odstotkov, ter postopno zviševanje do 22 odstotkov v letu 2022. "Podlaga za dodatno obremenitev kapitala je v priporočilih OECD," je pojasnil Bertoncelj. 

Še 160 milijonov evrov, potrebnih za pokritje omenjene razbremenitve pri plačah, ki znaša 270 milijonov evrov, pa naj bi po poročanju STA dobili z bojem proti davčnim utajam, sivi ekonomiji in socialnim goljufijam. Toliko so namreč tovrstni ukrepi prinesli v lanskem letu.

Večino ukrepov bodo izvedli prihodnje leto, vsi pa naj bi bili uvedeni v roku treh let, pravijo na ministrstvu na finance.

Bertoncelj ni odstopil od davka na nepremičnine

Ministrstvo za finance ni odstopilo od priprave davka na nepremičnine, zatrjuje minister Andrej Bertoncelj in dodaja, da bo davek uveden, ko bodo evidence popolne. Kdaj se bo to zgodilo, po poročanju STA še ni znano. Podatki o zemljiščih z državnimi cestami in železnico bi lahko bili urejeni do prvega junija letos, o zemljiščih z občinskimi cestami pa v dveh tretjinah do konca leta.

 

Ne spreglejte