Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
14. 3. 2018,
12.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61

22

Natisni članek

Electa Damijan Janković Zoran Janković

Sreda, 14. 3. 2018, 12.37

6 let, 1 mesec

Damijan Janković z novim manevrom za odpis dolgov, a ne do očeta Zorana

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,61

22

Zoran Janković ljubljanski župan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sin ljubljanskega župana Damijan Janković je na sodišče vložil predlog za odpis milijonskih dolgov še zadnjega družinskega podjetja Electa Holding. To je njegov že tretji manever v manj kot letu dni, s katerim bi se znebil dolgov do upnikov, skupaj že za več kot 25 milijonov evrov. To mu namreč omogoča insolvenčna zakonodaja.

Electa Holding je krovno podjetje družine Janković in je uradno v lasti Damijana in Jureta Jankovića.

Njegovo glavno premoženje je družba Electa, ki se ukvarja z investicijskim inženiringom. V preteklosti je med drugim gradilo trgovska središča Mercatorja, tudi v času, ko je bil Zoran Janković predsednik njegove uprave.

Do leta 2004 je bil lastnik Electe Zoran Janković. Ko je nastopil mandat župana in vstopil v politiko, pa je z njo uradno pretrgal vse vezi. Prodal jo je sinovoma, vendar nikoli ni prejel kupnine zanjo. 

Iz družinskih podjetij črpal milijone

Njegova sinova sta mu kupnino vračala postopoma, tako da sta bremenila druga Electina podjetja. Na svoj osebni račun je Zoran Janković po ugotovitvah Finančne uprave (Furs) dobil najmanj tri milijone evrov.

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je Janković na svoj bančni račun prejel 208 tisoč evrov iz verižnega prenakazovanja med računi podjetij v vplivnem krogu družine. Ta nakazila so obremenjena s korupcijskim tveganjem, je še opozorila KPK.

Upravno sodišče v Ljubljani je zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Napovedal je pritožbo na vrhovno sodišče.

Odpis milijonskega dolga do Hete

Zaradi težav z družbo Heta Asset Resolution, slabo banko nekdanje banke Hypo, ki zahteva poplačilo milijonskih posojil, se je Damijan Janković odločil, da se jih bo znebil s pomočjo prijateljskih podjetij.

Na sodišče je vložil predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga. Predlagal je 95-odstotni odpis 6,2 milijona evrov vrednega dolga, preostalo pa bi poplačal v nekaj manj kot štirih letih.

Glavni osmoljenec bo ponovno Heta, saj bo izgubila veliko večino od 1,2 milijona evrov sredstev, ki jih terja od Electe Holdinga.

Zato pa Electa Holding ne namerava odpisati dolgov do Zorana Jankovića, ki mu dolguje 1,1 milijona evrov. Ljubljanski župan ima namreč za zavarovanje svoje terjatve vpisano hipoteko na Electi. Posledično odpis dolga nanj ne bo imel vpliva.

Prisilko bo potrjeval stari znanec

Pri potrjevanju postopka bo imel ključno vlogo Jan Bec, lastnik podjetja Glanc. Gre za starega znanca družine Janković. V preteklosti je vodil enega od Electinih podjetij - Hotel Jelovica Bled. Leta 2010 je bil tudi eden od donatorjev za kampanjo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana.

Bec je že lani pomagal pri reševanju Electe pred upniki. Njegovo podjetje Bodi lepotni studio je imelo največ terjatev do Electe, s tem pa tudi največ glasov pri odločanju o odpisovanju dolgov. Potrjeval bo tudi poenostavljeno prisilno poravnavo Electe Naložb.

Zdaj ima Bečevo podjetje Glanc za pet milijonov evrov terjatev do Electe Holdinga. Glanc je namreč jamčil za dolgove tega podjetja.

Damijan Janković na vprašanja o poenostavljenih prisilnih poravnavah svojih podjetij ne želi odgovarjati.

Ne spreglejte