Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
16. 3. 2023,
7.48

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

banka finančna kriza Signature Bank Silicon Valley Bank (SVB) Credit Suisse

Četrtek, 16. 3. 2023, 7.48

1 leto, 1 mesec

Credit Suisse bo reševala švicarska centralna banka

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Credit Suisse | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Vodstvo druge največje švicarske banke Credit Suisse, ki se je zaradi propada ameriških bank Silicon Valley bank (SVB) in Signature bank znašla v velikih likvidnostnih težavah, je sporočilo, da si bo od Švicarske centralne banke (SNB) izposodilo 50 milijard švicarskih frankov (okoli 50,7 milijarde evrov). To bo prvo reševanje kakšne večje globalne banke po svetovni finančni krizi leta 2008.

Credit Suisse je v sporočilu za javnost zapisala, da bodo likvidnostna sredstva centralne banke v višini 50 milijard frankov pripomogla k okrepitvi osrednje dejavnosti banke. Švicarska centralna banka bo ob zagotovitvi likvidnosti odkupila tudi do tri milijarde frankov dolga banke. V Credit Suisse sicer zagotavljajo, da je banka še vedno kapitalsko trdna, depoziti strank pa varni.

Delnice banke Credit Suisse so včeraj dosegle novo zgodovinsko dno, potem ko je vrednost delnice okoli 14. ure po srednjeevropskem času dosegla 1,57 franka, kar je 30,13 odstotka pod izhodiščem. To je povzročilo splošno razprodajo na evropskih trgih in strah pred širšo finančno krizo. Konec trgovalnega dne so sicer delnice zaključile 24 odstotkov nižje, na začetku današnjega trgovanja je tečaj zrasel za 18 odstotkov, zdaj pa se je povzpel že na 40 odstotkov. 

Delnice v letu dni izgubile tri četrtine vrednosti

Vrednost delnice je včeraj upadla že osmi dan zapored, v zadnjem letu pa je izgubila tri četrtine vrednosti.

Za včerajšnje strmoglavljenje delnic je poskrbel predsednik Savdske nacionalne banke Amar Al Hudairi, ki je dejal, da savdska banka nikakor ne bo povečala svojega deleža v švicarski banki. Savdska nacionalna banka je sicer od novembra lani največja delničarka Credit Suisse.

"Zdaj imamo v lasti 9,8 odstotka banke. Če presežemo deset odstotkov, začnejo veljati nova pravila in nismo naklonjeni novemu regulativnemu režimu," je v pogovoru za Bloomberg TV dejal Hudairi.

Švicarska centralna banka in švicarski regulator finančnega trga sta že včeraj poskušala pomiriti strahove vlagateljev in dejala, da sta pripravljena pomagati 167 let stari banki Credit Suisse, če bo treba. Ta po njenih navedbah izpolnjuje kapitalske in likvidnostne zahteve, ki veljajo za sistemsko pomembne banke.

Credit Suisse je lani vknjižila 7,3 milijarde frankov (7,4 milijarde evrov) čiste izgube, kar je največ po letu 2008. Banka, ki se v zadnjem času srečuje s posledicami vrste škandalov, za letos pričakuje še slabši rezultat.

Evropske borze z rastjo

Osrednje evropske borze so se uvodoma obarvale zeleno, potem ko so v sredo sklenile globoko v minusu. Vlagatelje je ohrabrila novica, da bo švicarska centralna banka banki Credit Suisse zagotovila skoraj 50 milijard švicarskih frankov in tako okrepila njeno likvidnost. Tečaj delnic te banke trenutno raste po več kot 20-odstotni stopnji.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je šel doslej navzgor za 0,29 odstotka. Frankfurtski indeks DAX in pariški CAC 40 sta 1,09 in 1,16 odstotka nad izhodiščem, londonski FTSE 100 pa beleži 1,03-odstotno rast. Züriški SMI prav tako raste po 1,03-odstotni stopnji, milanski indeks FTSE MIB pa je 1,52 odstotka v plusu. Dunajski ATX medtem pridobiva 1,43 odstotka.

Evro se draži, doslej je šel navzgor za 0,35 odstotka. Trenutno en evro na borzi v Frankfurtu stane 1,0615 dolarja.

Azijske borze negativno

Da vlagatelje še vedno skrbijo težave v bančnem sektorju kaže tudi gibanje borznih indeksov na azijskih borzah. Ti so danes padli pod izhodiščne vrednosti.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, padel za 0,80 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v indeksu FTSE TWSE v povprečju pocenile za 0,96 odstotka. Indeks borze v Sydneyju All Ordinaries je padel za 1,52 odstotka, v Singapurju pa STI za 0,86 odstotka. Indeks Hang Seng medtem na hongkonški borzi izgublja 1,92 odstotka, v Šanghaju pa je indeks Shanghai Composite 1,12 odstotka pod izhodiščem.

Ne spreglejte