SiolNET. Posel danes Novice
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ceni reguliranega bencina in dizla letos na najvišji ravni

0,65

termometer

Bencin. Gorivo.
Bencin se je podražil za 3,9, dizel pa za 2,8 centa za liter. Foto: Matej Leskovšek

Regulirani pogonski gorivi, neosvinčen 95-oktanski bencin in dizel, sta se na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest podražili in dosegli najvišji ravni letos. Bencin se je podražil za 3,9 centa, na 1,246 evra, dizel pa za 2,8 centa, na 1,266 evra za liter.

Ceni obeh pogonskih goriv sta tako najvišji letos, potem ko sta bila na podobni ravni novembra oziroma decembra. Novembra lani je bilo treba za liter bencina odšteti 1,269 evra, dizel pa je bil na podobni ravni decembra, ko je liter stal 1,269 evra.

Nato sta se konec leta gorivi pocenili, v začetku letošnjega leta je liter 95-oktanskega bencina stal 1,183 evra, dizelskega goriva pa 1,194 evra. Od takrat se cene večinoma zvišujejo.

Bencin Posel danes Občutna podražitev: rezervoar bo dražji za skoraj dva evra

Na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest so cene regulirane

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Cene se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni in po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar – evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin