Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2012,
11.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kmetijstvo cene podražitev

Ponedeljek, 27. 2. 2012, 11.42

7 let, 2 meseca

Cene kmetijskih izdelkov pri pridelovalcih lani višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so se lani v primerjavi z letom 2010 zvišale za devet odstotkov.

Pri tem so se cene rastlinskih pridelkov zvišale za šest, cene živali za zakol in živalskih proizvodov pa 11 odstotkov. Po drugi strani so bile cene inputov lani v povprečju za 11,1 odstotka višje kot leta 2010.

Kot je objavil državni statistični urad, so bile cene rastlinskih pridelkov pri pridelovalcih lani glede na leto 2010 višje za šest odstotkov.

Višje tudi cene krmnih rastlin in krompirja Najbolj so se zvišale cene žit, za skoraj 15 odstotkov. Višje so bile tudi cene krmnih rastlin (13 odstotkov) in krompirja, vključno s semenskim (šest odstotkov). Cene sadja in industrijskih rastlin so se zvišale v povprečju za odstotek, cene vina pa za 11 odstotkov. Cene zelenjadnic, cvetja in okrasnih rastlin so se v povprečju nekoliko znižale; cene zelenjadnic so bile nižje za skoraj dva odstotka, cene cvetja in okrasnih rastlin pa za tri odstotke.

Cene živali za zakol višje za skoraj devet odstotkov Cene živali za zakol in živalskih proizvodov so bile lani glede na leto 2010 višje za skoraj 11 odstotkov.

Cene živali za zakol v povprečju zvišale za skoraj devet odstotkov. Cene goveda so bile v povprečju višje za 12 odstotkov, cene prašičev za skoraj osem odstotkov, cene perutnine pa za šest odstotkov. Cene živalskih proizvodov so bile višje v povprečju za 13 odstotkov. Cena mleka se je zvišala za skoraj 14 odstotkov.

Višje cene proizvodov in storitev za tekočo porabo Državni statistični urad je ločeno objavil, da so bile cene proizvodov in storitev za tekočo porabo in investicije v kmetijstvu (inputov) decembra lani za 5,9 odstotka višje kot decembra predlani, v celotnem letu pa v povprečju za 11,1 odstotka višje kot predlani.

Cene proizvodov in storitev za tekočo porabo so bile decembra na letni ravni višje za 7,6 odstotka, v celotnem letu pa v povprečju za 14,5 odstotka.

Najbolj so se podražila gnojila Najbolj so se podražila gnojila (decembra na letni ravni 13,5 odstotka, povprečna letna rast 22,3 odstotka), energija in maziva (12,5 odstotka in 15,3 odstotka) ter semena poljščin (11,4 odstotka in 12 odstotkov).

Cene krmil so bile decembra na letni ravni višje za 6,2 odstotka, v povprečju leta 2011 pa za 23,9 odstotka. Pri tem so se cene žit in drugih proizvodov zvišale povprečno za 4,9 odstotka, cene močnih krmil pa za 6,4 odstotka.

Cene proizvodov in storitev za investicije v kmetijstvu so se decembra na letni ravni zvišale za 2,6 odstotka, povprečna letna rast pa je bila štiriodstotna. Oprema se je podražila v povprečju za 2,7 odstotka, pri čemer se je najbolj podražila mehanizacija za pripravo tal, setev, nego in zaščito rastlin.

Ne spreglejte