Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
3. 2. 2016,
15.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

bencin dizel

Sreda, 3. 2. 2016, 15.49

7 let, 2 meseca

Cene goriv ostajajo pod nadzorom države: "Popolna liberalizacija je nesprejemljiva"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je še za dva meseca podaljšala zdajšnji sistem določanja cen goriv, zadnja analiza ministrstva za finance pa popolno deregulacijo tudi v prihodnje postavlja pod vprašaj.

Ministrstvo za finance (MF) v analizi, ki jo je danes obravnavala vlada, ocenjuje, da se bodo v primeru deregulacije povprečne marže za bencin dvignile za od 15 do 50 odstotkov, za dizelsko gorivo pa za od 45 do 80 odstotkov.

Analiza temelji na podatkih dviga marže ob deregulaciji cen dizelskega goriva v Sloveniji od leta 2001 do 2003, dviga marže po deregulaciji cen naftnih derivatov na Hrvaškem in na podlagi ocen elastičnosti povpraševanja po pogonskih gorivih, vlada navaja v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Dvig cen na črpalkah …

Omenimo, da je ministrstvo za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je sredi lanskega leta predlagalo liberalizacijo cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, med drugim sporočilo, da marža predstavlja le šest odstotkov končne cene, zato tudi njeno zvišanje ne bi bistveno zvišalo cene za potrošnike.

Kako majhen je delež marž, se odraža tudi v ugotovitvah analize ministrstva za finance Dušana Mramorja, ki ugotavlja, da bi se kljub zgoraj omenjenemu občutnemu dvigu marž cene bencina povišale za 1,3 do 4,3 odstotka, cene dizelskega goriva pa za 4,1 do 7,2 odstotka (upoštevali so strukturo cene na dan 18. decembra 2015).

Distributerji bi z dvigom marž povišali prihodke za od 41 do 83 milijonov evrov, ugotavlja ministrstvo.

... in udarec za proračun Višje prodajne cene bi zmanjšale količino prodanih goriv, menijo avtorji analize. Izračunali so, da bi se lahko količina prodanega bencina zmanjšala za do 1,3 odstotka, dizelskega goriva pa celo do 9,4 odstotka.

Posledično bi manj dobila tudi država, ki pobira trošarine in dajatve. Omenimo, da država danes dobi dve tretjini zneska od cene goriva, ki jo plačate na črpalki. Če bi cene prepustili trgu, bi se javnofinančni prihodki po izračunu ministrstva zmanjšali za od 39,5 milijona do 59 milijonov evrov letno.

"Znižanje bi bilo v veliki meri na račun zmanjšanja prodanih količin dizelskega goriva, saj ocenjujemo, da pri bencinu višji DDV zaradi zvišanja marže skoraj v celoti nadomesti znižanje preostalih javnofinančnih prihodkov zaradi manjših količin."

Za Mramorja popolna deregulacija nesprejemljiva Na MF na podlagi analize ugotavljajo, da popolna deregulacija cen naftnih derivatov zaradi občutnega vpliva na javnofinančne prihodke ni sprejemljiva. "Treba bi bilo oblikovati in preučiti druge rešitve deregulacije cen, ki ne bi vplivale na stabilnost javnofinančnih prihodkov," so na vladi zapisali ob koncu povzetka današnje razprave.

Ne spreglejte