Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
2. 11. 2017,
8.02

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

12

Natisni članek

Marjan Batagelj Sergej Racman Certa Holding skupščina delničarjev

Četrtek, 2. 11. 2017, 8.02

6 let, 5 mesecev

Vzporedna skupščina na parkirišču

Batagelj: Peščica delničarjev me ne bo ustavila #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

12

Marjan Batagelj. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Marjanu Batagelju je na ponedeljkovi skupščini uspelo postaviti nadzorni svet Certe Holdinga, a hkrati je bila na parkirišču pred lokacijo skupščine še ena, "vzporedna" skupščina, ki je imenovala svoje nadzornike in za direktorja Certe holdinga postavila Sergeja Racmana. Ta dogajanja ne želi komentirati, Batagelj pa meni, da je vzporedna skupščina nična.

Certa Holding je večinski lastnik Certe, ki med drugim upravlja Hotel Cerkno ter ima v lasti četrtino proizvajalca električnih grelnih plošč Eta Cerkno. Lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj je pred tedni postal skoraj 50-odstotni lastnik, a ima zaradi statuta, ki vsakemu delničarju omejuje glasovalne pravice na največ deset odstotkov, le malo vpliva.

Lastnik Koloseja Sergej Racman se že leta bori z velikimi dolgovi, bančnimi tožbami in kazenskimi ovadbami.  | Foto: STA , Lastnik Koloseja Sergej Racman se že leta bori z velikimi dolgovi, bančnimi tožbami in kazenskimi ovadbami. Foto: STA , Pred dnevi je Batagelj skoraj deset odstotkov lastništva prodal finančnemu skladu Alfi. Uradno tega ni potrdil, a verjetno zato, da bi pridobil dodaten vpliv, saj je s tem tudi sklad dobil desetino glasovalnih pravic, ne da bi se te Batagelju zmanjšale.

Batagelj: Novi nadzorniki z dvotretjinsko podporo

V ponedeljek so bili na skupščini, ki je bila sklicana na zahtevo 9,5-odstotnega lastnika Jožefa Močnika, za nadzornike družbe imenovani Batagelj, prvi finančnik Postojnske jame Marko Simšič in odvetnik Žarko Tatalovič.

Batagelj je na skupščini, kot pravi, zastopal 226 malih delničarjev s skupno 238.929 glasovi. "Za nadzorni svet, ki ga je predlagala Postojnska jama, je glasovalo 76,19 odstotka oddanih glasov ob vseh statutarnih omejitvah glasovalnih pravic delničarki Postojnski jami. Ali drugače, izvoljeni nadzorni svet ima 65,1-odstotno podporo glede absolutnega kapitalskega razmerja v družbi Certa Holding," je sporočil Batagelj.

Še ena skupščina na parkirišču

Tako Racman kot Močnik sta po poročanju Dela po ponedeljkovi skupščini napovedala izpodbojne tožbe. Batagelj pa je v pismu medijem včeraj zapisal, da naj bi imeli njegovi nasprotniki v času uradne skupščine Certe vzporedno skupščino, ki naj bi bila od 13. ure do 13.14 na parkirišču, le nekaj metrov od lokacije uradne skupščine. 

Na njej je bilo osem pooblaščencev, ki so zastopali 203 delničarje, oziroma 20,98 kapitala holdinga. Novemu lastniku nasprotujejo Močnik, ki je zahteval ponedeljkovo skupščino, ter nekaj drugih manjših delničarjev. Med drugim lastnik Koloseja Sergej Racman, ki se že leta bori z velikimi dolgovi, bančnimi tožbami in kazenskimi ovadbami. Njegovo podjetje Alea Iacta se je v delniški knjigi Certe Holdinga znašlo oktobra, ko je pridobilo 0,66 odstotka delnic.

Video: Planet TV


Racman proti Batagelju?

Kot izhaja iz zapisnika, Močnika in Racmana, ki sta bila na "uradni" skupščini, ni bilo na tej drugi. Prisotni so bili pooblaščenci Petra JermolMiran Ciglič (sicer predstavnik Civilne iniciative za uspešnejši razvoj Cerkljanske), Sebastijan KerčmarMarta Deisinger, Vasilij Sedej, Janko Primožič, Luka Fabiani in Mojca Mavrič. Iz zapisnika, pod katerega se je podpisala notarka Sonja Železnik iz Ilirske Bistrice, izhaja, da so na vzporedni skupščini imenovali nadzorni svet v sestavi Močnik, Jermolova in Ciglič. Ti so nato na seji novega nadzornega sveta za direktorja imenoval Racmana, in sicer za obdobje petih let.

Batagelj je v sporočilu navedel neuradne informacije, da naj bi udeleženci skupščine želeli nadzorni svet in direktorja vpisati v sodni register. Racman dogajanja in Batageljevih navedb po telefonu ni želel komentirati, tudi notarka Železnikova nam je prek tajnice sporočila, da ne daje izjav, predsednik vzporedne skupščine, odvetnik Vladimir Bilić, pa se nam ni oglasil. Batagelj medtem trdi, da je vzporedna skupščina po pravnih presojah, ki jih je pridobil, nična. Na temo dogajanja v Certi Holdingu danes ob 12. uri sklicuje tudi novinarsko konferenco.

Zapis skupščine Certe Holdinga, ki ga je posredoval Batagelj, kaže, da naj bi ta potekala v času 'uradne' skupščine, in sicer na parkirišču pred stavbo. | Foto: Ajpes Zapis skupščine Certe Holdinga, ki ga je posredoval Batagelj, kaže, da naj bi ta potekala v času 'uradne' skupščine, in sicer na parkirišču pred stavbo. Foto: Ajpes

Odnosi med delničarji cerkljanskega holdinga so že dlje časa napeti. Na lanski skupščini so varnostnikom in idrijskim policistom morali na pomoč priskočiti policisti iz Nove Gorice in specialci iz Ajdovščine. Na ponedeljkovi skupščini je bilo varovanje okrepljeno, a ni bilo izgredov.

Batagelj: Peščica me ne bo ustavila

Batagelj po poročanju STA meni, da je šlo pri skupščini, izvedeni na parkirišču, za manever skupine, ki ne bi dobila večine. Kot je poudaril Batagelj, bi se pooblaščenci druge skupščine lahko udeležili uradne, namesto tega pa so "izigrali delničarje, ki so jim dali svoja pooblastila". 

Na vložišče je sicer kot prvi prispel zapisnik druge, parkiriščne seje, a bodo novi nadzorniki ravnali kot veljavno imenovani člani nadzornega sveta, ki so veljavno potrdili člana uprave, je napovedal nadzornik Žarko Tatalovič.

Ob tem je sicer za STA pojasnil, da bi notarka Železnikova glede na okoliščine lahko zavrnila podpis zapisnika ter da bi se lahko zdaj soočila z disciplinskim postopkom ali čim hujšim. Sicer pa lahko po njegovih besedah vsak delničar vloži tožbo za ugotovitev ničnosti skupščinskih sklepov, kar pa se še ni zgodilo.

Batagelj pa v ozadju zadnjega dogajanja vidi boj za oblast in politični vpliv na Cerkljanskem ter bojazen peščice, da se bo začelo gledati, kam je šlo za skupno 17 milijonov evrov izgub.

Kdo je Sergej Racman?

Racman naj bi bil sprt s partnerji v KD Matjaža Gantarja. Razlog naj bi bil projekt Kolosej, ki naj bi ga KD pomagala financirati, Racman pa denarja nato ni vrnil. | Foto: Žiga Ponikvar Racman naj bi bil sprt s partnerji v KD Matjaža Gantarja. Razlog naj bi bil projekt Kolosej, ki naj bi ga KD pomagala financirati, Racman pa denarja nato ni vrnil. Foto: Žiga Ponikvar Sergej Racman je začel v finančnih vodah, kjer je ustvaril glavnino premoženja in se povzpel med najbolj premožne Slovence. Velja za spretnega trgovca in prekaljenega borznega mačka, ki hodi po robu in ga kdaj očitno tudi prestopi. Njegovi borzni hiši PM & A je namreč zaradi poslov z delnicami Oljarice Kranj grozil odvzem licence, a jo je na koncu vrnil. Zaradi domnevno spornih poslov z delnicami Eurotehne iz tistega časa pa se je nedavno znašel celo na zatožni klopi.

V slovenski javnosti si je ime ustvaril s Kmečko družbo (sedaj KD), ki jo je soustanovil z Matjažem Gantarjem, in kot prvi mož Koloseja. Najprej je v KD skrbel za postavitev in odprtje kinokompleksa leta 2001, pozneje pa ga je tudi lastniško prevzel. Posel so spremljale čudne lastniške rošade in skrivanje za podjetji s Cipra. Vzporedno je Racman na Cipru in v ZDA skupaj s portugalsko partnerico Mario Costeira zagnal še mednarodno podjetje X6D proizvodnjo očal za spremljanje 3D-filmov in si prislužil naziv 3D-kralj. Danes naj bi bili nekdanji partnerji v KD sprti. Razlog? Kolosej. Po naših informacijah Racman še vedno ni v celoti vrnil denarja, s katerim je prek KD financiral zagon projekta.

Racmanove posle doma in na Balkanu so ves čas spremljala podjetja iz davčnih oaz. Iz njegovih podjetij v Sloveniji se je namreč na Ciper in drugam prelivalo na milijone evrov. Šlo naj bi za vračanje posojil. Med drugim naj bi bilo njegovo podjetje Sidbury s Cipra, pred meseci se je potrdilo, da obvladuje tudi podjetje South Europe Capital z Britanskih Deviških otokov. Nanj je Racman prenesel več bankrotiranih slovenskih podjetij.

Svoje stalno prebivališče je konec leta 2010 oziroma v začetku leta 2011 prenesel v Bratislavo na Slovaškem, neuradno iz davčnih razlogov.

Avtor: Tomaž Modic

Ne spreglejte