Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2011,
15.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

navtika

Sreda, 21. 9. 2011, 15.16

7 let, 2 meseca

Boat show v znamenju povezovanja navtike z mestom in zaledjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V izolski marini so odprli mednarodno razstavo navtike Slovenian Boat show 2011, na kateri razstavlja okoli 45 razstavljalcev, na ogled pa bodo ponudili okoli 70 plovil.

"Svež veter je napolnil jadra organizatorjem izolskega dogodka in je dobrodošel, saj bo poleg marine z dogodkom zaživelo celo mesto," je ob odprtju poudaril minister Vlačič. "Bogastvo slovenske zgodovine razvoja navtičnih plovil" Minister za promet Patrick Vlačič, ki opravlja tekoče posle, je danes slovesno odprl razstavo in med drugim dejal, da izolski dogodek priča o bogastvu slovenskega zgodovine razvoja navtičnih plovil. "Evolucija od časa, ko so po teh vodah pluli preprosti drevaki čupe, do tehnološko dovršenih plovil, ki nam jih danes ponujajo na ogled proizvajalci je naravnost fascinantna," je povedal Vlačič. V navtiki po Vlačičevih besedah nedvomno segamo v sam vrh, kljub temu pa ne moremo prezreti dejstva, da je globalna gospodarska kriza močno posegla na navtični sektor. Ključ do uspeha v teh oteženih okoliščinah bo po njegovem mnenju v rokah tistih, ki bodo nove okoliščine sprejeli kot izziv ter bodo s prodornim znanjem in konkurenčnimi proizvodi utirali pot na globalne trge. "Ena najhitreje rastočih in najbolj donosnih panog pomorskega turizma" Navtični turizem je po Vlačičevih besedah običajno ena najhitreje rastočih in najbolj donosnih panog pomorskega turizma, ki zelo trpi, kadar pride do krize, hkrati pa ostaja velika priložnost. Svetovni trendi kažejo, da si tudi v navtični industriji čedalje bolj utirajo pot ekološko naravnane rešitve. "Dejstvo je, da naša morja niso neomejen in nedotakljiv vir, ki ga lahko izčrpavamo brez posledic za morske ekosisteme. Podatki kažejo, da človekova dejavnost zaskrbljujoče vpliva na zmanjšanje kvalitete morskega okolja, zato je izjemno pomembno, da tudi navtična skupnost doprinese svoj delež h ohranjanju dobrega stanja morskega okolja in dokaže, da je sožitje med človekom in morjem dosegljiv cilj," je zaključil Vlačič.

Galassi: Letošnji dogodek zaradi krize manj obsežen Direktor Porting-a Marina v Izoli Enrico Galassi je dejal, da je letošnji dogodek za razliko od preteklih let nekoliko manj obsežen, kar je povezano z generalno krizo, ki je zajela tudi navtiko. "Gre predvsem za tisti del navtike, ki je večinoma prisotna tudi v naši marini, to so plovila manjša od 25 metrov. Večjih plovil se kriza ni dotaknila, občuti jo predvsem srednji razred. Sami imamo tudi določene cilje, opazimo lahko, da je v marini prisotnih vse več večjih plovil, velikosti do 50 metrov. Zato je absolutno treba doseči sinergijo z mestom Izola in njenim zaledjem, kjer je velik turistični potencial, še neznan navtičnim gostom," je še povedal Galassi.

Tudi izolski župan Igor Kolenc meni, da je izredno pozitivno dejstvo, da se je z dogodkom mesto vključilo v marino in obratno. "Želim si, da bi se ta pomembna sinergija med izolskim mestom, zaledjem ter marino vzpostavila, da bi dobro sodelovali in tako temu območju omogočili bodočnost. Menim, da imamo priložnost, ki nam to omogoča," je še dejal Kolenc.

Premierno bodo predstavili tri plovila đSlovenian Boat show, ki bo trajal vse do nedelje, je po besedah organizatorjev navtični praznik, v katerega bodo vključeni športni in kulturni dogodki, etnografske značilnosti okolja, kjer se odvija, hkrati pa bo prostor strokovnih srečanj, razprav, debat in priložnost za javno izmenjavo mnenj, tematsko zanimivih tudi za najširši del občinstva.

Na sejmu bodo premierno predstavili tri plovila, med njimi tudi jadrnico Elan 350 Onedesign (Burin YC). Bogat obsejemski program je nastal v sodelovanju z lokalno turistično organizacijo, ponuja pa različne razstave, koncerte, odrske uprizoritve in več regat. Navtični ex-tempore in mini sejem pa bosta namenjena najmlajšim.

Ne spreglejte