SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo Rop postal nadzornik SID banke?

4

termometer

 | Foto:
Ta konec tedna naj bi se vlada na svoji redni seji odločila za zamenjavo enega oziroma dveh nadzornikov SID banke. Tone Rop potrjuje, da ga vlada predlaga za nadzornika.

Finance poročajo, so govorice, da je to le vmesni korak do zamenjave predsednika uprave Sibila Svilana, Rop zanikal. Nekdanji predsednik vlade in prvak LDS Anton Rop je bil sicer predlagan za neprofesionalni položaj direktorja Evropske investicijske banke (EIB), s svojimi bi izkušnjami in položaja podpredsednika EIB pa bi na SID banko pripeljal strokovnjaka z EIB, ki bi slovenski banki pomagal predvsem pri projektih iz strukturnih skladov. Po Ropovi zamisli, bi svetovalec iz EIB ostal na plačilnem seznamu EIB tudi med delovanjem v Sloveniji. Rop pa se je v teh dneh omenjal tudi kot možni prvi mož slovenske banke Sberbank, kar je že zanikal.

Državna SID banka, specializirana za razvojno financiranje, je do zdaj poslovala z dobičkom. V drugem četrtletju pa je ustvarila 3,8 milijona evrov čiste izgube, na konsolidirani ravni pa 4,4 milijona evrov izgube. Če banka junija ne bi predčasno odkupila dela obveznic in ustvarila 13,2 milijona evrov enkratnega dobička, bi izkazala 17,8-milijonsko čisto izgubo. Glavni krivec za izgubo je rast slabih posojil. Uprava pa je ob razkritju rezultatov zatrdila, da je to posledica zaostritve razmer v gospodarstvu, torej vse večje odplačilne nezmožnosti podjetij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin