Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 7. 2023,
10.27

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

kredit pogodba podpis SID banka Talum

Ponedeljek, 10. 7. 2023, 10.27

9 mesecev, 3 tedne

Talumu 15 milijonov evrov kredita SID banke za zeleno transformacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Podpis pogodbe Talum in SID banka | Od leve proti desni: član uprave podjetja Talum Daniel Lačen, predsednik uprave podjetja Talum Marko Drobnič, predsednik uprave SID banke Borut Jamnik in članica uprave SID banke Stanka Šarc Majdič | Foto Petra Ambrožič, SID banka

Od leve proti desni: član uprave podjetja Talum Daniel Lačen, predsednik uprave podjetja Talum Marko Drobnič, predsednik uprave SID banke Borut Jamnik in članica uprave SID banke Stanka Šarc Majdič

Foto: Petra Ambrožič, SID banka

Upravi SID banke in podjetja Talum sta podpisali kreditno pogodbo v vrednosti 15 milijonov evrov za financiranje prestrukturiranja proizvodnih programov v smeri zelene transformacije. Pogodba omogoča financiranje zelene transformacije drogov in rondelic podjetja Talum, so danes sporočili iz SID banke.

Talum s projektom Zelena transformacija drogov in rondelic prestrukturira svoje proizvodne programe v smeri zelene transformacije, saj usmeritev v ogljično nevtralnost podjetja s povečevanjem krožnega gospodarjenja vodi k večji uporabi reciklažnega, tudi manj kakovostnega, aluminija v njihovih produktih. Z naložbo se bo proizvodnemu procesu povečevala uporaba eksternega odpadnega aluminija v primerjavi z eksternim primarnim aluminijem, delež uporabljenega recikliranega materiala se bo povečal z 39 na 55 odstotkov.

Talum
Novice V Talumu prva vročanja odpovedi po zaprtju proizvodnje aluminija

Podjetje bo proizvajalo nestandardne drogove

Kot so pojasnili, bo podjetje z izvedeno naložbo proizvajalo nestandardne drogove, ki temeljijo na osnovi recikliranega odpadnega materiala (zeleni drog), v okviru programa rondelic pa bodo lahko povečali prodajo na obstoječih programih ter izdelovali nove proizvode iz aluminijastega ozkega traku na podlagi recikliranega aluminija z višjo dodano vrednostjo, ki bo hkrati omogočala tudi stabilnejšo rast podjetja, povečanje konkurenčnosti ter ohranitev in ustvarjanje novih delovnih mest.

"Pred petimi leti smo prvi na trg poslali rondelice, ki vsebujejo več kot 25-odstotni delež odpadnega aluminija, kar je bil izjemno pomemben korak k trajnostni, zeleni prihodnosti. Ta svoj prispevek bomo z realizacijo projekta, katerega pomen je prepoznala tudi SID banka, še bistveno povečali," je povedal predsednik uprave podjetja Talum Marko Drobnič.

Predsednik uprave SID banke Borut Jamnik je dejal, da bo prestrukturiranje proizvodnih programov podjetja Talum v smeri zelene transformacije prispevalo k večji porabi recikliranega aluminija in višji dodani vrednosti proizvodov ter bo pospešilo trajnostno rast podjetja. "S finančno in strokovno podporo takšnim projektom tudi mi izpolnjujemo svoje poslanstvo spodbujanja zelenega in krožnega gospodarstva za trajnostni razvoj Slovenije," je dodal.

SID banka bo konec julija podjetjem vseh velikosti ponudila nova, ugodnejša programa financiranja SID Zelen in SID Digitalen. Programa sta namenjena financiranju trajnostnih naložb, raziskav, inovacij in digitalizacije, so navedli.

TALUM-68. tovarniski praznik-utrinek Dneva odprtih vrat 1-Foto_Stanko Kozel
Novice 120 delavcev Taluma bo dobilo odpoved
Talum_3
Novice Talum dokončno ugaša elektrolizne peči za proizvodnjo aluminija
Matjaž Han
Novice Gospodarstvu 258 milijonov evrov povratnih sredstev #video
Borut Jamnik
Novice Jamnik na čelo SID banke
Ne spreglejte