SiolNET. Posel danes Novice
1,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bencin od polnoči cenejši za štiri cente, dizel pa za sedem

1,77

termometer

Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje
95-oktanski bencin bo od polnoči cenejši za 4,3 centa, medtem ko se bo dizel pocenil za 7,1 centa na liter. Foto: Matej Leskovšek

Regulirani ceni bencina in dizla se bosta opolnoči znižali. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa in hitrih cest pocenil za 4,3 centa na 1,226 evra, liter dizla pa za 7,1 centa na 1,269 evra. Dizel zaradi visoke cene mineralnega dizla in biodizla na svetovnih trgih ostaja dražji od bencina.

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina boste tako od polnoči odšteli 2,15 evra manj, za 50-litrski rezervoar dizla pa 3,55 evra manj kot pred pocenitvijo reguliranih cen pogonskih goriv.

Naftni trgovci cene goriva na avtocestah in hitrih cestah določajo sami

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih pogonskih goriv na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin