Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
12.46

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

gorivo Mol OMV Petrol

Četrtek, 8. 10. 2020, 12.46

3 leta, 6 mesecev

Bencin malenkost cenejši, dizel minimalno dražji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Bencin | Naftni trgovci so malenkost prilagodili cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj hitrih cest in avtocest. | Foto STA

Naftni trgovci so malenkost prilagodili cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj hitrih cest in avtocest.

Foto: STA

Naftni trgovci so v prvem tednu po popolni liberalizaciji cen pogonskih goriv malenkost prilagodili cene dizla in 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj hitrih cest in avtocest. Cene spreminjajo usklajeno po servisih po državi, ne glede na njihovo lokacijo ali velikost kraja. Dizel se je v povprečju minimalno podražil, bencin pa pocenil.

S spletne strani goriva.si je razvidno, da so pri Petrolu cene 95-oktanskega bencina zunaj hitrih cest in avtocest znižali za 0,2 centa, na 0,998 evra za liter, medtem ko so ceno dizelskega goriva zvišali za prav toliko, na 1,002 evra. OMV je ceno bencina pustil pri enem evru, kjer jo je od 7. aprila držala tudi vlada, medtem ko so ceno za liter dizelskega goriva dvignili na 1,002 evra.

Na servisih Mol Slovenija liter 95-oktanskega bencina stane 0,999 evra, liter dizla pa 1,002 evra. Ponudniki naftnih derivatov v Sloveniji v skladu s korporativno politiko in pravili varstva konkurence sicer ne komentirajo podrobnosti cenovne politike podjetja, poroča STA.

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Novice Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva

Ob avtocestah malenkost višje cene dizla in 95-oktanskega bencina

Vlada se je konec septembra odločila za popolno liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Ob avtocestah in hitrih cestah so cene pogonskih goriv medtem nekoliko višje, saj liter dizla stane okoli 1,03 evra, liter bencina pa okoli 1,04 evra.

Za liberalizacijo se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko v prihodnjih desetih letih prišlo do vstopa novih diskontnih ponudnikov goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov, je presodila vlada.

Za liberalizacijo se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. | Foto: Matej Leskovšek Za liberalizacijo se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Foto: Matej Leskovšek

Odzivi na liberalizacijo so po poročanju STA mešani, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen. A vlada je to bojazen vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep kontrole cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.

OMV Slovenija in Petrol, ki sta vodilna prodajalca naftnih derivatov v Sloveniji, sta popolno deregulacijo cen pozdravila. V obeh podjetjih so poudarili, da gre za normalizacijo razmer, s katero bodo potrošniki dobili večjo možnost izbire. Zdaj je omogočena možnost diverzifikacije cen in prilagoditev ponudbe vključno z gorivi višje kakovosti, hkrati pa to prinaša možnost agilnejšega odzivanja na cene goriva v sosednjih državah, so ocenili pri omenjenih podjetjih.

Andrej Vizjak
Novice Vizjak pod drobnogledom ATVP zaradi nakupa delnic Petrola

 

Ne spreglejte