Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
18.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Banka Slovenije ECB

Torek, 22. 10. 2013, 18.46

7 let, 2 meseca

Banka Slovenije bo del metodologije stresnih testov objavila v prihodnjih dneh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet Banke Slovenije se je seznanil z mnenjem Evropske centralne banke (ECB) o noveli zakona o bančništvu.

Banka Slovenije bo v prihodnjih dneh objavila del metodologije stresnih testov v slovenskih bankah, ki jih izvaja družba Oliver Wyman, je danes ob robu dogodka v organizaciji Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije napovedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. A del metodologije je v lasti omenjene družbe.

Jazbec opozoril na posledice počasnega reševanja razmer Banka Slovenije bo tako metodologijo objavila v meri, kolikor bo to dovoljeval Oliver Wyman. Objavo je Jazbec napovedal takoj, ko bo omenjena družba dala dovoljenje za razkritje podatkov v okviru pogodbe z Banko Slovenije o izvajanju obremenitvenih pregledov.

Jazbec je pri tem opozoril, da se je Slovenija s počasnim reševanjem razmer v bankah spravila v položaj, ko se zaradi nezaupanja izvajajo neodvisni pregledi bank, del metodologije pa je v lasti družb, ki jih izvajajo. Skrbne preglede aktive bank izvajata družbi Deloitte ter Ernst & Young.

Roke slovenskih organov so zato precej zavezane, a gre za zahtevo v okviru postopkov na ravni EU o dodeljevanju državnih pomoči bankam.

Banka Slovenije: ECB se ne opredeljuje do konkretnih postopkov Svet Banke Slovenije se je seznanil z mnenjem Evropske centralne banke (ECB) o noveli zakona o bančništvu. Ob tem v Banki Slovenije opozarjajo, da je bil del pripomb ECB napačno povzet kot mnenje, ki da je bolj naklonjeno stečaju Probanke in Factor banke.

"Gre torej za povsem napačno razumevanje mnenja ECB" Kot so po seji sveta sporočili iz Banke Slovenija, se ECB praviloma ne opredeljuje do konkretnih postopkov nacionalnih centralnih bank, iz citirane pripombe pa ni mogoče sklepati, da se mnenje nanaša na sprejeti ukrep Banke Slovenije o prestrukturiranju obeh bank.

"Gre torej za povsem napačno razumevanje mnenja ECB, ki se ni nanašalo na nobene konkretne že sprejete ukrepe, temveč na predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o bančništvu, ki bo prvič uvedel ti. bail-in ukrep," so zapisali.

Odzvali so se na besede poslanca NSi Jožefa Horvata Mehanizem določa, da morajo k reševanju bank prispevati tudi delničarji, podrejeni in nadrejeni upniki ter nezavarovani varčevalci, v evropska pravila pa se ga je uvedlo s 1. avgustom 2013 in je predpogoj za izvedbo postopkov državne pomoči v bančnem sektorju, pojasnjujejo v banki.

S tem so se v banki odzvali na besede poslanca NSi Jožefa Horvata, ki je včeraj dejal, da gre dokument ECB razumeti kot "diplomatski" namig, da bi bil stečaj Probanke in Factor banke boljša rešitev kot likvidacija.

Ne spreglejte