SiolNET. Posel danes Novice
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AVK mora zasežene Mercatorjeve delnice vrniti Agrokorju

0,86

termometer

Mercator
Foto: STA

Vrhovno sodišče je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, nemudoma vrniti Agrokorju. V njegovi pravni naslednici Fortenovi zdaj načrtujejo prenos Mercatorja v svojo skupino najpozneje do konca tega leta.

AVK je Agrokorju delnice Mercatorja začasno odvzela sredi lanskega decembra, da bi tako zavarovala izvršitev odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. Delnice Mercatorja je v imenu države oz. AVK zasegla Finančna uprava, piše STA.

Vrhovno državno tožilstvo je na Vrhovno sodišče vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je trdilo, da je AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzela nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, ter postopek zavarovanja ustavilo. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami, so danes sporočili iz Fortenove.

Po mnenju vrhovnega sodišča AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu Mercatorjevih delnic. V skladu z zakonom o prekrških se lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino", vendar pa je kaj takšnega za pravno osebo po ugotovitvah vrhovnega sodišča konceptualno nemogoče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin