Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
15.23

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA carina avtomobil Evropa

Četrtek, 28. 6. 2018, 15.23

5 let, 10 mesecev

Ameriške carine na uvoz evropskih avtomobilov bi posredno prizadele tudi Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
avtomobili | Foto STA

Foto: STA

Slovenija je v avtomobilski industriji izvozno usmerjena, zato bi uvedba carin ZDA na uvoz evropskih avtomobilov posredno vplivala tudi na slovenske proizvajalce avtomobilov in sestavnih delov, so se na napoved predsednika ZDA Donalda Trumpa odzvali na gospodarskem ministrstvu. Dodatno bi industrijo obremenili protiukrepi, so še opozorili.

Na Trumpove napovedi o uvedbi carin na vozila iz Evrope so se odzvali tudi v Slovenskem avtomobilskem grozdu, kjer izpostavljajo, da bodo imele negativni vpliv na slovensko gospodarstvo, če bo posledica znižanje prodaje tistih avtomobilov, ki bodo imeli vgrajene komponente in sisteme, izdelane v Sloveniji.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravijo, da ni mogoče podati ocene, ali bi z uresničitvijo Trumpove napovedi lahko prišlo do zmanjšanja naročil sestavnih delov. Dodali so, da se sicer morebitne nove carine ne bodo "zgodile jutri", ker je postopek še v začetni fazi.

ZDA proizvedejo in izvozijo manj

Evropska komisija sicer po navedbah ministrstva opozarja na velik pomen uvedbe nove preiskave v zvezi z uvozom avtomobilov, vključno s športnimi terenskimi vozili in z lahkimi tovornjaki ter z uvozom avtomobilskih delov. Na ravni EU so trgovinski tokovi pri motornih vozilih in delih približno šestkrat večji kot v primeru nedavnih ameriških ukrepov na področju jekla in aluminija, so še izpostavili.

ZDA so lani uvozile za skoraj 300 milijard dolarjev avtomobilov, od tega iz EU za približno 50 milijard. Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da so ZDA še pred 60 leti proizvedle 80 odstotkov vseh avtomobilov na svetu, danes pa se je ta proizvodnja skrčila na 12 odstotkov. ZDA sicer uvozijo osem milijonov avtomobilov letno, izvozijo pa jih le dva milijona.

Vpliv morebitne uvedbe carin na avtomobile in sestavne dele ZDA bi povzročil resne motnje v industriji po vsej EU, kar bi zagotovo vplivalo na skoraj vse države članice, menijo na ministrstvu in dodajajo, da bi ukrep postavil pod vprašaj svetovni model proizvodnje avtomobilov v času, ko bi bilo treba prizadevanja usmeriti v razvoj osebne mobilnosti s pomočjo zelenih vozil, upravljanih z umetno inteligenco.

Evropska unija
Novice EU uvaja višje carine na ameriško blago
Ne spreglejte