Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
2. 2. 2016,
16.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Heineken odpuščanje Laško Union

Torek, 2. 2. 2016, 16.46

7 let, 2 meseca

Ali v vseh prevzetih slovenskih podjetjih odpuščajo?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potem ko namerava Heineken v manj kot letu dni lastništva odpustiti 200 zaposlenih, smo preverili, kaj se je v zadnjih dveh letih z zaposlenimi dogajalo v drugih prevzetih slovenskih podjetjih.

Predsednik sindikata Pivovarne Laško Andrej Škorja nam je včeraj pojasnil, da je postopek odpuščanja presežnih delavcev v obeh pivovarnah, ki zaposlujeta okoli 900 delavcev, še v pripravi.

"Uradnih informacij še nimamo, pričakujemo jih do konca tedna. Ne poznamo niti števila presežnih delavcev," nam je povedal Škorja, ki zaznava povečano skrb delavcev pred napovedanimi spremembami.

Po njegovih neuradnih informacijah bo odpuščanje razdeljeno na več delov. Tako so predvidene predčasne upokojitve, prerazporeditve znotraj podjetja, določene službe bodo predane zunanjim izvajalcem, del delavcev pa bo prejel odpoved.

Brez obljub o ohranjanju števila zaposlenih Škorja spomni, da Heineken v prevzemni ponudbi ni dal nikakršne zaveze o ohranjanju števila zaposlenih, temveč je v zvezi s tem obljubljal zgolj poslovanje v skladu s strategijo podjetja. Ta je sicer že prej predvidevala postopno krčenje delovnih mest. "Bojim se le, da se bo pod novim lastnikom vse odvijalo hitreje, kot je bilo načrtovano," napoveduje Škorja.

Glavni vzrok v krčenju delovnih mest Škorja vidi predvsem v optimizaciji poslovanja in čimprejšnjem zvišanju dobička.

"Pozitivno stvar pri vsem tem vidim v ohranjanju lokacije obeh pivovarn ter ohranitvi zdravega jedra podjetja, ki bodo nadaljevala s poslovanjem. Na žalost pa je izvrševanje začrtane strategije podjetja težko preprečiti. Pričakujem, da bodo zaposleni dobili kar najboljše pogoje v postopku odpuščanja," še sklene sindikalist Škorja.

Heineken: Racionalizacija kadrov bo potekala na vseh ravneh Iz Heinekena so nam potrdili, da je letos predvidena pravna združitev obeh pivovarn in dodatna racionalizacija kadrov. Ta bo potekala na vseh ravneh in strukturah zaposlenih.

"Število zaposlenih se bo prilagajalo nemotenim optimiziranim procesom, konkurenčnosti in zagotavljanju ustreznih kapacitet trgu. Na podlagi več primerjalnih analiz okoliških pivovarn, ki so pokazale njihovo izjemno učinkovitost, smo ugotovili, da mora nadaljnji uspešen razvoj in ohranitev delovnih mest ter blagovnih znamk temeljiti na prilagoditvi na vseh ravneh, da bomo še konkurenčnejši. Eden izmed meril je tudi hektoliter proizvedenega piva na zaposlenega in proizvodni strošek na hektoliter piva," so sporočili.

Na podlagi teh meril so v Heinekenu naredili načrt za presežno število delavcev, na njegovi podlagi pa bo določen program in vzpostavljeni kriteriji odpuščanja.

"Optimizacija pomeni ohranitev delovnih mest in s tem tudi možnost pridobitve dodatnih količin in rasti za obe lokaciji, tako v Laškem kot v Ljubljani," so še zapisali.

Prah: Optimizacija poslovanja se kaže v dodatnem zagonu za še večjo rast "Po prevzemih podjetij se v veliki večini na kratek rok pojavlja optimizacija poslovanja, ki se potem kaže v dodatnem zagonu za še večjo rast. Trenutno je večina slovenskih prevzetih podjetij v tej prvi fazi," pojasnjuje Tilen Prah iz kadrovske agencije Kariera.

Lukić: Sprva prihajajo kot rešitelji, potem pa drastično režejo stroške "Na žalost tuji vlagatelji pogosto v slovenska podjetja prihajajo kot rešitelji, si sprva naredijo dobro ime in umirijo situacijo. Po podpisu nakupne pogodbe pa se začnejo obnašati kot tipični kapitalisti, ki na vseh možnih koncih režejo stroške.

V Sloveniji pogosto to delo predhodno prepustijo kar domačemu menedžmentu, ki grdi del zgodbe izpelje pred njihovim prihodom. Takšen primer je na primer prodaja Heliosa Avstrijcem," izkušnje s tujimi prevzemniki opisuje nekdanji sindikalist Goran Lukić, ki je zdaj aktiven na Svetovalnici za migrante.

V Heliosu so namreč še pred prihodom novega avstrijskega lastnika v letu dni odpustili okoli 200 zaposlenih.

Mercator ima odstotek presežnih delavcev v režiji Mercator je sredi leta 2014 prevzel hrvaški Agrokor, že dve leti prej pa so v največjem slovenskem trgovcu oblikovali strategijo poslovnega prestrukturiranja. V okviru te so izvajali vrsto ukrepov za izboljšanje poslovanja, mednje pa sodi tudi racionalizacija poslovanja in optimizacija stroškov dela.

"Glede na velikost skupine in to, da je Mercator nekoč deloval na šestih, zdaj pa na treh trgih regije, ter glede na kompleksnost procesov prestrukturiranja in prenosa poslovanja so spremembe števila zaposlenih razumljive," so nam sporočili iz Mercatorja.

Zaradi krčenja trgov odpuščali delavce Število zaposlenih v Skupini Mercator se je tako v zadnjih letih spreminjalo zaradi umika s trgov Albanije in Bolgarije, zapiranja nedobičkonosnih prodajnih enot in pripojitve družb Modiana in M-tehnika matični družbi. V letu 2013 je bil izveden projekt zmanjševanja števila presežnih delavcev v režijskih službah Mercatorja v Sloveniji, v letu 2014 pa prenos poslovanja maloprodajnih enot na trgih Hrvaške ter Bosne in Hercegovine na Konzum v okviru integracijskega procesa.

Tudi lani je bil izveden program presežnih delavcev, trenutno pa se izvaja reorganizacija, ki je bila potrjena 1. februarja letos. Približno en odstotek zaposlenih v režiji je postal presežen, zanje pa bodo glede na interes, ki ga bodo izkazali, preverili možnosti nadaljnjega sodelovanja, predvsem v operativnih dejavnostih.

Novo zaposlovanje poteka v Mercatorju predvsem v maloprodaji, in sicer glede na dejanske potrebe. Dodali so, da kljub novemu lastniku ostajajo samostojni, tako pri poslovnih odločitvah kot pri kadrovski politiki.

Marjan Batagelj: Razvoj vedno pomeni zaposlovanje "Ko sem leta 2010 prevzemal Postojnsko jamo, so me vsi spraševali, koliko delavcev bom odpustil. Ker so moji načrti temeljili na razvoju podjetja, sem jim odvrnil, da za razvoj potrebujemo delavce. Če bomo odpuščali, kdo bo pa potem delal? Razvoj podjetja vedno pomeni zaposlovanje in ne odpuščanja delavcev," dogajanje v Heinekenu posredno komentira lastnik podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj.

Priznava, da je turistična dejavnost nekoliko bolj specifična kot pivovarska, saj v večji meri temelji na storitvi in pozornosti. "Kljub temu bi si tudi mi lahko veliko pomagali s tehnološkimi rešitvami, pa si nismo," pove.

V petih letih so tako število zaposlenih povečali za polovico. Od 108 zaposlenih jih je danes 156, v glavni turistični sezoni celo 300.

V Sloveniji bi morali tujim vlagateljem predstaviti svoj intelektualni potencial Glavni vzrok krčenja zaposlenih v Heinekenu tako Batagelj vidi v iskanju sinergij znotraj multinacionalke. Čeprav v pivovarskem sektorju ni domač, predvideva, da bodo Nizozemci številne sektorje, kot so marketing, prodaja, raziskave, razvoj in verjetno še kaj, vodili iz tujine.

"Vsaka industrija ima svoja pravila. Sam nakup Pivovarne Laško je verjetno izhajal tudi iz optimizacije poslovanja. Če pa ta temelji brez razvoja in raziskav, je odpuščanje zaposlenih logična posledica. Sam si želim, da bi znali v Sloveniji tujim vlagateljem predstaviti svoj intelektualni potencial, ki bi ga uporabili v razvojnem središču multinacionalk. To je zelo dobro izkoristil Lek," ponazori Batagelj.

Češki lastnik Radenske dodatno zaposluje Strateških odpuščanj v Radenski od prihoda novih čeških lastnikov marca lani ni bilo.

"Prav nasprotno, intenzivno smo širili ekipo in na področjih prodaje, marketinga in proizvodnje zaposlili 16 novih sodelavcev. S tem nameravamo nadaljevati. Prav ta trenutek imamo objavljen razpis za deset novih sodelavcev na področju pospeševanja prodaje. Odpuščanj tako ne načrtujemo," so nam sporočili iz Radenske, ki je od zdaj v lastništvu češke Kofole.

Dodali so še, da je v Radenski povprečna starost zaposlenih nad 50 let, zato se je v tem obdobju kar nekaj zaposlenih upokojilo.

Mahle Letrika povečala število zaposlenih za nedoločen čas Šempetrsko Letriko, ki je pomemben proizvajalec sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, je jeseni leta 2014 prevzel nemški Mahle.

"Smo velika družba, v kateri se število zaposlenih prilagaja potrebam procesov. V zadnjem letu se je skupno število zaposlenih ves čas gibalo med 1.450 in 1.500 delavci. V strukturi zaposlenih se je število zaposlenih za nedoločen čas celo povečalo, za določen čas pa zmanjšalo. Na novo smo zaposlovali predvsem strokovni kader v razvoju in tehnologiji. Trenutno je v Šempetru pri Gorici zaposlenih 1.460 ljudi," so nam odgovorili.

Fraport: Zaposlovanje odvisno predvsem od obsega dela Fraport, ki je stoodstotni lastnik Aerodroma Ljubljana postal spomladi lani, je reorganizacijo podjetja izvedel novembra istega leta.

"V procesu reorganizacije ni bil odpuščen nihče izmed zaposlenih. Zaposlovanje ne glede na menjavo lastništva poteka po predvidenih načrtih in še naprej ostaja odvisno predvsem od obsega dela. Zaradi povečanega obsega zadnjega smo lani v operativi dodatno zaposlili nekaj posameznikov," odgovarjajo nemški lastniki največjega slovenskega letališča.

V Žitu še iščejo sinergijske učinke prevzema Družba Žito, ki je od spomladi lanskega leta v večinski lasti hrvaške Podravke, bo organizacijske spremembe izvedla na področjih, kjer bodo ugotovljeni in prepoznani morebitni učinki sinergij obeh družb.

"V Skupini Žito smo v obdobju med 31. 12. 2014 in 31. 12. 2015 število zaposlenih povečali za 23 oseb, skupaj je trenutno v Skupini Žito zaposlenih 1.153 oseb," je dejal Zdravko Sančanin, direktor za pravne in kadrovske zadeve v Žitu.

Ne spreglejte