Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
26. 8. 2014,
14.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

borza Wall Street

Torek, 26. 8. 2014, 14.30

7 let, 2 meseca

Ali so rekordne vrednosti delnic na Wall Streetu razlog za paniko?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rekordne vrednosti ameriškega delniškega indeksa vzbujajo strah pred črnimi dogodki izpred šestih let, ko smo bili priča grozljivim 50-odstotnim padcem tečajev. Analitiki svarijo pred paniko.

Ameriški delniški borzni indeks 500 največjih podjetij v ZDA Standard & Poor's 500 dosega rekordne vrednosti kot po tekočem traku. Sinoči je zaključni tečaj presegel novo zgodovinsko vrednost 2000 točk. Pridobil je 0,11 odstotka in trgovanje sklenil pri vrednosti 2000,02 točke.

Praviloma S&P 500, ki predstavlja več kot polovico svetovne tržne kapitalizacije, diktira gibanje tudi na preostalih borznih trgih, saj je gibanje teh precej korelirano. Tako je letos večina delniških trgov v plusu, a večina osrednjih evropskih delniških indeksov zaostaja za S&P 500.

Že 29. rekord letos Včerajšnji rekord indeksa je bil že 29. po vrsti v letošnjem letu. Največ rekordnim vrednostim indeksov smo bili priča v letih 2000 in 2007, ko so nato z vso silo zgrmeli z vrhov. Bomo na naslovnicah časopisov kmalu znova brali o črnih dnevih na borznih parketih? Se nam znova obetajo grozljivi 50-odstotni padci tečajev?

Od leta 1950 se je na Wall Streetu zvrstilo prek 1100 rekordnih zaključnih vrednosti indeksa S&P 500. To predstavlja slabih sedem odstotkov trgovalnih dni oziroma pomeni, da je rekord v povprečju padel enkrat na vsakih 15 dni.

Dekade vzponov in padcev Pogosto se bikovski trend pojavlja v zgoščenem obdobju. Več kot dve tretjini rekordnih dni je bilo namreč realiziranih v naslednjih dekadah. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo na primer 288 trgovalnih dni, ko je S&P 500 dosegel rekordne vrednosti, nekaj manj v šestdesetih letih, največ rekordnih dni (306) pa je bilo zabeleženih v devetdesetih letih.

Na drugi strani so bila za vlagatelje najbolj sušna sedemdeseta leta (35 rekordov) in desetletje na prelomu stoletja (13 rekordov).

Borzni zlom terja večletno potrpežljivost Zanimivo je tudi videti, koliko časa je v posameznih sušnih obdobjih S&P 500 potreboval, da je dosegel rekordne vrednosti. Vsi zlomi po drugi svetovni vojni so terjali več let potrpljenja za vrnitev indeksa na izhodiščno raven.

Tako je po eno leto pred sesutjem ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki je jeseni 2008 v ZDA in po svetu sprožila veliko finančno in nato gospodarsko krizo, S&P 500 za nov rekord potreboval pet let in pol oziroma natančneje 1997 dni. Podobna situacija se je zgodila po poku tehnološkega balona leta 2000. Novo rekordno vrednost je indeks dosegel šele po sedmih letih.

Nadaljevanje trenutne rasti je negotovo "Doseganje rekordnih vrednosti ne pomeni nujno preobrata, je pa jasno, da delniški trgi pri multiplikatorju dobička 18 še zdaleč niso več poceni," je dejal vodja oddelka analiz pri družbi Alta Invest Sašo Stanovnik, ki dodaja, da do konca leta pričakuje predvsem volatilnost okoli trenutnih nivojev, ne pa nadaljevanje trenutne rasti. Bikovski trend se je v zadnjem petdesetletnem obdobju v povprečju končal pri vrednosti kazalnik P/E 20.

Sašo Ivanović iz družbe Triglav Skladi se strinja, da je gospodarska slika ZDA zelo dobra, prav tako srednjeročne napovedi glede krepitve gospodarstva. "Če se bo trend v gospodarstvu nadaljeval, si lahko vsaj srednjeročno obetamo rast indeksa, kljub morebitnim kratkoročnim popravkom," je prepričan direktor upravljanja premoženja pri družbi Triglav Skladi.

Ko prebijanje psiholoških mej pomeni podporo delnicam "Indeks S&P 500 je že tri leta v trendu rasti, z vmesnimi manjšimi popravki. Zelo kratkoročno tehnično gledano indeks sicer prihaja v območje, kjer je možna začasna umiritev ali 3-5-odstotni popravek vrednosti, vendar to ne vpliva na dolgoročnejši trend. Če so prebite psihološke meje, ki jih narekujejo okrogle številke to navadno pomeni podporo delniškim tečajem," še pojasnjuje Ivanović.

"Letošnji močan ameriški delniški indeks delno zagotovo odseva tudi višjo gospodarsko rast v ZDA. Na drugi strani pa je treba tudi razumeti, da delniške trge poganja visoka likvidnost, ki je posledica ekspanzivnih monetarnih politik. Prehitra kontrakcija slednje pa bi lahko sprožila preobrat na delniških trgih," še napoveduje Stanovnik, ki ocenjuje, da je del rasti indeksa tudi posledica rasti dobička in odkupov lastnih delnic, s katerimi se povišuje dobiček na delnico.

Samim rekordom borznih indeksov torej nujno ne sledijo takojšnji borzni zlomi, zagotovo pa bodo v prihodnosti doživeli korekcijo. Ta pa je odvisna tudi od številnih drugih dejavnikov. To je povsem normalno. "Če mislite da so borzni tečaji pregreti, počakajte 20 let in boste videli," je nekoč dejal finančni strokovnjak Nick Murray.

Ne spreglejte