Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2013,
12.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 4. 2013, 12.20

7 let, 2 meseca

Adria tudi lani v rdečem, letos v zelenem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Adria Airways je imela lani skoraj 11 milijonov čiste izgube in več kot 39 milijonov evrov bančnega dolga.

"Letos bomo dosegli pozitiven rezultat", optimistično napoveduje zdaj še začasni predsednik uprave Adrie Airways Mark Anžur. Slovenski nacionalni prevoznik, ki mu država, ki je skoraj 70-odstotna lastnica podjetja, mrzlično, a precej neuspešno išče strateškega partnerja – menda zanimanja za AA ni –, je lansko poslovno leto spet končal globoko v rdečih številkah. Čiste izgube je bilo za 10,8 milijona, kar je po zatrjevanju vodstva desetino manj kot leto prej, leta 2011.

Adria lani s 15 odstotki manj poletov in prepeljanih potnikov Lani so v AA-ju, ki je v procesu korenitega prestrukturiranja in krčenja vseh vrst stroškov, ustvarili nekaj več kot 150 milijonov celotnih prihodkov (kar 70 odstotkov na tujem in preostanek na domačem trgu) oziroma okoli devet milijonov manj kot leta 2011. Adria Airways je lani tudi zaradi izjemno zaostrenih pogojev v letalski panogi in krčenja vseh stroškov opravila za 15 odstotkov manj poletov, za enak odstotek pa je prepeljala tudi manj potnikov kot leta 2011. Kljub temu je podjetje po besedah prvega moža Marka Anžurja povečalo prihodek na prepeljanega potnika za 16 odstotkov.

Slabše lansko poslovanje tudi posledica odstopanja od načrta prestrukturiranja Razlog za slabše poslovanje od načrtov v preteklem poslovnem letu je tudi v višjih stroškov "flote". Podjetju se kljub poskusom ni uspelo "znebiti" toliko letal, kot so načrtovali, višji pa so bili tudi stroški dela, odšlo je manj zaposlenih, kot so sprva načrtovali, močan tečaj dolarja pa je občutno podražil letalsko gorivo. Adria Airways je lani za skoraj poltretji milijon evrov na slabih 40 milijonov zmanjšala zadolženost do bank, ki imajo v podjetju okoli četrtinski lastniški delež, največ državni NLB pa je tudi skoraj petinski lastnik Adrie Airways. Letos se nadaljuje rezanje stroškov in "mehko" odpuščanje zaposlenih Letos naj bi v Adrii Airways za pet odstotkov povečali število prepeljanih potnikov in kar za devet milijonov znižali stroške poslovanja, tudi stroške dela, saj naj bi podjetje letos zapustilo okoli 30 zaposlenih, v glavnem ob mehkih metodah odpuščanja, zatrjuje začasni predsednik Mark Anžur (decembra je iz poslovno ekonomskih razlogov zamenjal razrešenega Klemena Boštjančiča), ki se bo prijavil tudi na javni razpis – rok za prijavo poteče konec meseca – za redni mandat predsednika uprave Adrie Airways. V podjetju letos napovedujejo tudi prodajo hangarja 2 na Brniku in zmnjšanje flote letal za dve letali, prodali naj bi en Airbus in CRJ-200.

Anžur: Adria Airways lahko letos dobi strateškega partnerja Država in banke že mesece prodajo skoraj tričetrtinski delež v Adrii Airways. Mark Anžur danes ni želel komentirati špekulacij o zanimanju tujih vlagateljev za podjetje, je pa prepričan, da Adria Airways letos lahko dobi strateškega partnerja, lahko pa preživi tudi brez njega.

Ne spreglejte