Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 3. 2011,
8.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 20. 3. 2011, 8.50

7 let, 2 meseca

Adria Airways praznuje 50 let delovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prva slovenska letalska družba Adria Airways letos praznuje 50 let.

V svoji polstoletni zgodovini je bila že večkrat na robu preživetja, a se je znala prilagoditi spremembam, z nezavidljivim položajem pa se zaradi gospodarske kriza spopada tudi v jubilejnem letu delovanja. Adria pripravlja vrsto prireditev Ob 50. obletnici ustanovitve nacionalni letalski prevoznik pripravlja vrsto prireditev, s katerimi bodo zaznamovali ta pomemben jubilej. Tako bo aprila v muzeju novejše zgodovine odprtje pregledne razstave o delovanju Adrie in njeni zgodovini. Osrednji dogodek ob obletnici pa se obeta jeseni, je povedala Adrijana Šelj iz korporativnega komuniciranja Adrie. Pred 50 leti podjetje postalo gospodarska organizacija Za začetek delovanja največje slovenske letalske družbe velja ustanovitev podjetja Adria aviopromet, ki jo je 14. marca 1961 potrdil izvršni svet ljudske republike Slovenije. Natanko na današnji dan pred 50 leti pa je bilo podjetje tudi uradno registrirano kot gospodarska organizacija. Sledil je nakup in sprejem letal ter pridobitev letalskega in tehničnega kadra, tako da je nekaj mesecev kasneje Adria lahko opravila prve polete.

Adria je prva štiri rabljena letala DC 6B kupila pri nizozemski letalski družbi KLM in prvo je priletelo iz Amsterdama 8. avgusta 1961. Tedaj je letalo vodila še nizozemska posadka, prvi let z domačo posadko pa je bil opravljen decembra istega leta. Še precej dalj časa pa je minilo, da je Adria lahko pričela leteti na brniškem letališču, in sicer se je na novozgrajeno ljubljansko letališče Adria preselila z zagrebškega letališča Pleso leta 1964.

Prva redna linija med Ljubljano in Beogradom Nekateri izmed njenih prvih letov so bili namenjeni potrebam konference neuvrščenih držav v Beogradu. V naslednjih letih pa je Adria postopoma osvajala tržišča turističnih letov iz Nemčije, Anglije, Nizozemske in skandinavskih dežel na letališča na jadranski obali. Kot pretežno čarterski prevoznik je prvo redno linijo, in sicer med Ljubljano in Beogradom vpeljala leta 1968.

V drugem desetletju svojega delovanja je Adria veljala za enega najzanesljivejših čarterskih prevoznikov v Evropi, v tretjem desetletju pa so sledili domači redni poleti znotraj Jugoslavije in vzpostavitev mednarodnih rednih prog. Prelomna je bila za njeno poslovanje osamosvojitev Slovenije, ko je bila Adria iz političnih razlogov prizemljena za tri mesece, nato pa se je ob bistveno zmanjšanem trgu iz pretežno čarterskega prevoznika prelevila v prevoznika na rednih linijah.

Adria se sooča z gospodarsko krizo Ob stalnem povečevanju rednih letalskih povezav je lani Adria postala polnopravna članica največjega globalnega združenja letalskih prevoznikov Star Alliance. Skupaj z ostalimi letalskimi prevozniki pa se je tudi sama soočila z gospodarsko krizo. "Spremenjene okoliščine že ves čas krize najbolj občutijo srednje veliki regionalni prevozniki, od katerih jih je kar nekaj v naši soseščini že klonilo," opozarjajo v Adrii.

Podjetje je bilo že večkrat na robu preživetja Dodajajo, da je bilo tudi njihovo podjetje v polstoletni zgodovini že večkrat na robu preživetja. Pa vendar je vedno znova pokazalo, da se zna prilagoditi spremembam in uspeti tudi v spremenjenih okoliščinah. Tudi tokrat upajo, da bo družba, ki na rednih poletih z ljubljanskega letališča s svojimi 13 letali poleti približno 185-krat na teden, vzdržala tekmo s konkurenco.

Ne spreglejte