SiolNET. Posel danes Novice
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

12,1-odstotni padec BDP območja z evrom v drugem četrtletju

0,17

termometer

Rast. BDP. |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil prvo oceno s konca julija, da je BDP območja z evrom v drugem četrtletju na četrtletni ravni upadel za 12,1 odstotka. Popravil pa je podatek za EU, in sicer je BDP unije upadel za 11,7 odstotka, ne za 11,9 odstotka, kot je bilo objavljeno sprva.

Nemčija Posel danes Nemški BDP v drugem četrtletju upadel za 10,1 odstotka

"To sta daleč največja padca od začetka spremljanja podatkov v letu 1995," je v današnji objavi zapisal Eurostat. V prvem četrtletju se je na četrtletni ravni bruto domači proizvod (BDP) območja z evrom zmanjšal za 3,6 odstotka, EU pa za 3,2 odstotka, piše STA.

Eurostat je prav tako potrdil podatek, da je BDP območja z evrom v drugem četrtletju glede na enako obdobje lani upadel za 15 odstotkov. Popravil pa je podatek za EU, in sicer je bilo krčenje BDP 14,1-odstotno, ne 14,4-odstotno, kot je objavil konec julija. V prvem četrtletju je bil medletni padec BDP območja z evrom 3,1-odstoten, BDP EU pa 2,5-odstoten.

Evropski statistični urad je danes objavil tudi podatke o zaposlenosti

Število zaposlenih je v območju z evrom v drugem četrtletju na četrtletni ravni upadlo za 2,8 odstotka, v EU pa za 2,6 odstotka. To sta največja padca od začetka beleženja podatkov leta 1995. V prvem četrtletju je zaposlenost v območju z evrom upadla za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotka.

Na letni ravni, glede na drugo četrtletje lani, se je število zaposlenih v območju z evrom znižalo za 2,9 odstotka, v EU pa za 2,7 odstotka. Tudi to sta največja padca od začetka te statistike v letu 1995. V prvem četrtletju se je na letni ravni število zaposlenih tako v območju z evrom kot v EU povečalo za 0,4 odstotka, še navaja STA.

Bankrot. Denar. Posel danes Rekordni padec evropskega gospodarstva: najslabši rezultati v četrt stoletja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin