Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

prosta delovna mesta zaposlitev Moja služba

Torek, 12. 7. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Zakaj imate poleti več možnosti, da dobite službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Kdaj v letu imate največ možnosti, da dobite zaposlitev in zakaj ni dobro, da v poletnih mesecih iskanje službe obesite na klin?

V Sloveniji je bilo junija letos brez dela nekaj manj kot sto tisoč ljudi. Prvič po septembru 2010, ko je bila država še močno v primežu finančne in gospodarske krize, je tako registrirana  brezposelnost padla pod to psihološko mejo. K temu je prispevalo povečanje izvoza, programi zaposlovanja, ki jih izvaja država, in poletna sezonska dela. 

Zakaj se poleti na razpise prijavi manj ljudi?

Številni brezposelni pa med poletjem, misleč, da je število prostih delovnih mest manjše in da bodo delodajalci novo delovno silo iskali šele jeseni, zaposlitve ne išče tako vneto. Na razpisana delovna mesta se tako v tem času prijavi precej manj kandidatov kot v preostalih mesecih. Preverili smo, kakšna je ponudba prostih delovnih mest v poletnih mesecih in ali je jeseni res več možnosti za zaposlitev.

Kdaj imam več možnosti, da dobim službo: julija ali novembra?

Na zavodu za zaposlovanje so letos na mesec povprečno objavili 8.800 oglasov za delo. Kot so pojasnili, je več prostih delovnih mest na voljo ravno v spomladanskih in poletnih mesecih. V poletnih mesecih se nato rast števila prostih delovnih mest, ki jo opazimo spomladi, nekoliko umiri. Najmanj aktivnosti na trgu delovne sile pa je ravno konec leta. V novembru in decembru namreč delodajalci na zavodu objavijo najmanj prostih delovnih mest.

Ker se v poletnih mesecih na delo prijavi manj ljudi, imate več možnosti, da izberejo ravno vas. | Foto: Thinkstock Ker se v poletnih mesecih na delo prijavi manj ljudi, imate več možnosti, da izberejo ravno vas. Foto: Thinkstock

Ob tem opozarjajo, da za delodajalce od aprila 2013 ni več obvezne prijave prostega delovnega mesta pri zavodu za zaposlovanje, tako da nimajo pregleda nad vso ponudbo delodajalcev.

Spremljajte družbena omrežja in vzdržujte osebne kontakte

Na zavodu se tako ne strinjajo s tem, da je med poletjem delo težje dobiti, saj je v teh mesecih na voljo več ponudbe delodajalcev, aktualna pa so tudi različna sezonska dela. Iskalcem zaposlitve svetujejo, da spremljajo objave prostih delovnih mest na njihovi strani in drugih zaposlitvenih portalih, v medijih … Opozarjajo tudi na družbena omrežja (Facebook, LinkedIn), kjer je prav tako mogoče najti oglase za delo, ali koristne informacije, pomembno pa je tudi vzdrževanje osebnih kontaktov.

Manj ko je prijav, več imate možnosti

Tudi na zaposlitvenem portalu Moje delo, kjer mesečno povprečno objavijo 1.400 oglasov za prosta delovna mesta, upada v poletnih mesecih niso zaznali. Se pa takrat spremeni predvsem število ogledov in prijav na razpisane oglase. Ravno zaradi tega pa iskalcem zaposlitve svetujejo, naj bodo poleti bolj proaktivni, kajti manj prijav pomeni večje možnosti za tiste, ki se prijavijo.

Glede na to, da je gospodarska kriza že stvar preteklosti, se že nekaj let tudi na trgu dela pojavljajo pozitivni trendi. Predvsem lahko rečemo, da se je število prostih delovnih mest v zadnjih letih povečalo in se še povečuje, pravijo pri zaposlitvenem portalu Moje delo. | Foto: Thinkstock Glede na to, da je gospodarska kriza že stvar preteklosti, se že nekaj let tudi na trgu dela pojavljajo pozitivni trendi. Predvsem lahko rečemo, da se je število prostih delovnih mest v zadnjih letih povečalo in se še povečuje, pravijo pri zaposlitvenem portalu Moje delo. Foto: Thinkstock

V jesen boste že zakorakali z novo službo

Iskalci zaposlitve, ki iščejo službo v poletnih mesecih, bodo sklenili zaposlitev najhitreje v drugi polovici poletja oziroma zgodaj jeseni, tako da je iskanje zaposlitve v poletnih mesecih "delo", ki ga opravljamo za rezultate v jeseni, dodajajo na zaposlitvenem portalu Moje delo. Razlike pri iskanju zaposlitve pa ni - morda bi lahko samo rekli, da je proces selekcije nekoliko daljši zaradi izmenjave in nadomeščanj na dopustih.

Ne spreglejte