Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2016,
13.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

T-2 plača stečaj

Torek, 5. 4. 2016, 13.49

6 let, 7 mesecev

Podjetje je šlo v stečaj. Bom dobil plačo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Kdaj lahko delavci pričakujejo plače, če je šlo podjetje, v katerem so zaposleni, v stečaj? Kdaj lahko delavci sami sprožijo stečaj podjetja in zakaj se odločijo za to pot?

Četrtega marca letos je višje sodišče telekomunikacijsko družbo T-2 že tretjič poslalo v stečaj, za stečajno upraviteljico pa je bila določena Danica Čuk. Družba Garnol, največja lastnica družbe T-2, je pretekli teden na ustavno sodišče vložila pritožbo na to odločitev. Zaposleni v družbi so zaradi stečajnega postopka ostali brez februarske in dela marčevske plače. Kdaj jo lahko pričakujejo?

Zaposleni na T-2 brez plač za februar

Ker se je stečajni postopek začel 4. marca, plače zaposlenim za mesec februar in del plače za mesec marec (od 1. do 3. marca) po zakonu ni dovoljeno izplačati kot strošek stečajnega postopka. Te plače bodo izplačane kot prednostna terjatev, predvidoma v roku šest mesecev po začetku stečajnega postopka, nam je povedala stečajna upraviteljica Čukova.

Plačila po stečaju bodo redna

Plače in drugi redni prejemki iz dela od vključno 4. marca 2016 dalje ter vse nadaljnje mesečne plače ter drugi redni prejemki iz dela bodo izplačani redno, mesečno, kot strošek stečajnega postopka. 

Trenutne aktivnosti družbe T-2, ki jo vodi stečajna upraviteljica Danica Čuk, so usmerjene v zagotavljanje pogojev za nemoteno nadaljevanje poslovanja v pogojih stečajnega postopka in ohranitev delovnih mest.  | Foto: Trenutne aktivnosti družbe T-2, ki jo vodi stečajna upraviteljica Danica Čuk, so usmerjene v zagotavljanje pogojev za nemoteno nadaljevanje poslovanja v pogojih stečajnega postopka in ohranitev delovnih mest.  Je podjetje, kjer delam, v stečaju?

V večini primerov delavcev o stečaju podjetja, v katerem so zaposleni, ne obvesti nihče. Zato se mora o tem, ali je bil zoper dolžnika uveden stečajni postopek, vsak pozanimati sam. To lahko preverite na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). V primeru stečaja mora vsak zaposleni terjatve prijaviti sodišču, ki vodi postopek, in sicer v obdobju treh mesecev od začetka stečajnega postopka.

Kdaj lahko delavci pričakujejo plače?

Kaj pa se zgodi s plačami delavcev, če gre podjetje v stečaj: kdaj jih lahko pričakujejo? Kot nam je povedal stečajni upravitelj Kristijan Anton Kontarščak, ki je vodil postopek prisilne poravnave v Polzeli, se delavci poplačujejo glede na obseg unovčene stečajne mase, kar pomeni, da je čas plačila odvisen od hitrosti unovčevanja premoženja. Pri tem je del njihovih terjatev prednostnih, ki se plačuje takoj, ko so poplačani stroški stečaja. Preostala izplačila (študentsko delo, honorarne pogodbe, s. p.-ji) se izplačujejo enako, vendar pa te terjatve niso prednostne. 

Delavci sicer včasih tudi sami predlagajo stečaj podjetja, predvsem zato, ker želijo pretrgati agonijo in dobiti pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti in plačilo od jamstvenega sklada. | Foto: Delavci sicer včasih tudi sami predlagajo stečaj podjetja, predvsem zato, ker želijo pretrgati agonijo in dobiti pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti in plačilo od jamstvenega sklada.

Katere so prednostne terjatve

Zakon (21. člen ZFPPIPP) določa, da se med prednostne terjatve štejejo:

1. plače in nadomestila plač za zadnje tri mesece pred začetkom postopka zaradi insolventnosti,

2. odškodnine za poškodbe, ki so povezane z delom pri dolžniku, in poklicne bolezni,

3. neizplačane odpravnine za prenehanje delovnega razmerja pred začetkom stečajnega postopka, ki zaposlenim pripadajo po zakonu, ki ureja delovna razmerja, vendar največ v višini odpravnine, določene za delavca, ki mu delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov,

4. plače in nadomestila plač delavcem, katerih delo zaradi začetka stečajnega postopka postane nepotrebno, za obdobje od začetka stečajnega postopka do poteka odpovednega roka,

5. odpravnine delavcem, ki jim je upravitelj odpovedal pogodbo o zaposlitvi, ker je njihovo delo zaradi začetka stečajnega postopka ali med postopkom postalo nepotrebno,

6. davki in prispevki, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati z izplačili iz 1., 3., 4. in 5. točke tega odstavka,

7. nadomestilo za neporabljen letni dopust za tekoče koledarsko leto.

Tudi po stečaju lahko podjetje normalno posluje 

Če pa recimo podjetje kljub uvedenemu stečajnemu postopku še vedno posluje naprej, morajo biti izplačila redna, sicer se lahko upravitelju očita, da se je napačno odločil za nadaljevanje proizvodnje, pojasnjuje Kontarščak. "Poslovanje se lahko  nadaljuje zgolj na predlog upravitelja, ki mora oceniti, ali bo s tem dosegel boljše pogoje za upnike. Če s poslovanjem ne more niti plačevati delavcev, potem ta pogoj ni izpolnjen," dodaja.

Prejšnji teden so predlog za stečaj podjetja vložili delavci vipavske družbe Agroind. Ker do konca prejšnjega tedna niso dobili obljubljenega izplačila dela decembrske plače, so včeraj začeli tudi stavkati. | Foto: Prejšnji teden so predlog za stečaj podjetja vložili delavci vipavske družbe Agroind. Ker do konca prejšnjega tedna niso dobili obljubljenega izplačila dela decembrske plače, so včeraj začeli tudi stavkati.

Zakaj je za delavce stečaj včasih rešitev?

Delavci včasih tudi sami predlagajo stečaj podjetja, predvsem zato ker želijo pretrgati agonijo in dobiti pravice iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti in plačilo od jamstvenega sklada. Pogosto je to edini način, da dobijo plačilo od jamstvenega sklada, saj je pogoj za te pravice, da jim je odpovedano delovno razmerja zaradi začetka stečaja, dodaja Kontarščak.

Prejšnji teden so predlog za stečaj podjetja vložili delavci vipavske družbe Agroind. Ker do konca prejšnjega tedna niso dobili obljubljenega izplačila dela decembrske plače, so včeraj začeli tudi stavkati.

Kako lahko delavci vložijo predlog za stečaj

Če imajo zaposleni plačilne liste, na katerih so neizplačane terjatve, lahko vložijo izvršbo (če plačilnih list nimajo, se lahko pritožijo na delovnem sodišču). Če tudi to ne prinese uspeha in delodajalec ne izplačuje niti minimalne plače, lahko delavci vložijo predlog za stečaj podjetja:

​- ​če za več kot dva meseca zamuja s plačilom plač do višine minimalne plače ali

​- ​če za več kot tri mesece zamuja s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora obračunati ali plačati skupaj s plačilom plač, in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka.

Ne spreglejte