Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2016,
13.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Warren Buffett Michael Bloomberg

Sreda, 6. 1. 2016, 13.26

7 let, 2 meseca

Kaj imajo skupnega uspešni ljudje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekateri med njimi so začeli brez prebite pare ali v povsem običajnih službah, danes pa imajo več milijard evrov vredno premoženje. Kako jim je uspelo? Kaj imajo skupnega najbolj uspešni ljudje?

Gillian Zoe Segal, avtorica knjige Getting There: A Book of Mentors, je zadnjih pet let intervjuvala nekatere najbolj uspešne ljudi, med njimi tudi borznega guruja Warrena Buffetta, nekdanjega župana New Yorka in milijarderja Michaela Bloomberga, pa ustanoviteljico podjetja Spanx Saro Blakely.

Prodajala je fakse, danes pa ima milijardo evrov vredno podjetje Preden je denimo 44-letna Sara Blakely ustanovila svoje podjetje Spanx, ki prodaja žensko spodnje perilo za hujšanje, je od vrat do vrat prodajala fakse. Pri 27 letih je iz svojega stanovanja v Atlanti začela podjetje, ki je danes vredno več kot milijardo dolarjev (0,96 milijarde evrov). Z 41 leti se je leta 2012 kot najmlajša milijarderka z lastnim premoženjem uvrstila na lestvico najbogatejših, ki jo pripravlja ameriška revija Forbes.

V prispevku, objavljenem na družbenem omrežju LinkedIn, avtorica knjige Gillian Zoe Segual ugotavlja, da imajo vsi uspešni ljudje, s katerimi je sodelovala, sedem skupnih lastnosti.

1. Zavedajo se svojih prednosti in slabosti Nihče od intervjuvancev ni dober v vsem, vsi pa so postali zelo uspešni s tem, da se zavedajo, v čem so najboljši, piše Gillian Zoe Segal. 57,5 milijarde evrov vreden oče naložbene filozofije kupovanja podcenjenih delnic na borzi Warren Buffett pojasnjuje, da je pomembno, da se zavedaš svojih prednosti in slabosti. Ameriški milijarder John Paul DeJoria, znan kot soustanovitelj John Paul Mitchell Systems, linije izdelkov za lase, svetuje: "Delaj to, kar počneš najbolje in poišči ljudi, ki lahko namesto tebe opravijo stvari, v katerih nisi dober."

2. Izkoriščajo svojo strast Pot do uspeha je težka, ampak če boste imeli strast do dela, ki ga opravljate, potem boste lahko tudi z vztrajnostjo premagali vse izzive. Vsi intervjuvanci, pojasnjuje avtorica knjige, so mnenja, da če nekaj delaš samo zaradi denarja in ker moraš, potem se to verjetno ne bo končalo dobro.

3. Njihove kariere niso vnaprej določene Ni potrebe, da je vaša kariera že vnaprej določena. Pomembno je, da ste vedno na preži za novimi priložnostmi in pripravljeni na spremembo. 38 milijard evrov vredni Michael Bloomberg se je denimo svoje podjetje odločil ustanoviti šele po tem, ko so ga odpustili iz prejšnje službe. Predsednik in glavni izvršni direktor ameriške televizijske hiše CBS Les Moonves pa je začel kot igralec, a je kaj kmalu ugotovil, da mu je bolj lagodno na drugi strani kamere.

4. Sami ustvarjajo priložnosti Nihče od uspešnih ljudi v svojem življenju ni čakal, da bo nekdo nekje prepoznal njihov talent in jim ponudil službo. Ker svet ne deluje tako, mora vsak posameznik sam poiskati način, da uspe.

5. Ne sledijo slepo drugim Vsi intervjuvanci so avtorici knjige povedali, da ne sledijo slepo drugim, ampak vse stvari postavijo pod vprašaj. Čeprav smo nekaj leta in leta počeli na nek določen način, to še ne pomeni, da tega ni mogoče opraviti tudi drugače.

6. Ni jih strah neuspeha Če ne boš tvegal, ne boš prišel nikamor. Preizkušanje novih stvari je ključnega pomena za rast. Ena najbogatejših manekenk na svetu Kathy Ireland, ki je poleg manekenske kariere zgradila še uspešen poslovni imperij Kathy Ireland Worldwide, kjer prodaja vse od kosov pohištva za dom do videopriročnikov za oblikovanje telesa, je dejala, da če na svoji poti nikoli ne padeš, to pomeni, da se ne trudiš dovolj.

7. Niso obupali Prav vsi od uspešnih intervjuvancev so se kdaj opekli, mnogi med njimi tudi večkrat, v prispevku na LinkedInu piše Gillian Zoe Segal. Ampak vsi so se spet dvignili, se učili iz svojih napak in poskusili nekaj novega. Scenarist, režiser in producent Matthew Weiner je denimo kar sedem let po Hollywoodu prodajal svojo serijo Mad Men, a so jo vse TV-mreže, tudi HBO, zavrnile. Ni obupal. Po sedmih letih jo je odkupila manjša družba AMC.

Ne spreglejte