Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
8.45

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 8.45

2 leti, 6 mesecev

German.Local.Craft

Rokodelske tradicije, ki jih je mogoče doživeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Ohranjene tradicije, živi običaji in večstoletne ročne obrti nemškim mestom in regijam dajejo neizbrisen pečat.

German.Local.Craft. © DZT/ Julia Nimke | Foto: German.Local.Craft. © DZT/ Julia Nimke

V kampanji German.Local.Culture. popotnikom razkrivamo, kje lahko ta posebna doživetja najdejo, tako ko bodo turistična potovanja iz tujine spet mogoča.

Oglejte si video German.Local.Craft.

 

Neunburg vorm Wald, Timm Buckley v lastni delavnici izdeluje maske iz lesa © www.bayern.by/ Bernhard Huber | Foto: Neunburg vorm Wald, Timm Buckley v lastni delavnici izdeluje maske iz lesa © www.bayern.by/ Bernhard Huber

Zgodovinska moda: regionalne noše

Raznolikost pokrajin v Nemčiji se kaže tudi v regionalnih nošah, ki pričajo o bogatih večstoletnih tradicijah. Ročno izdelani lederhosen in dirndl tako na Bavarskem še vedno igrajo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju številnih ljudi; prav tako v Lužici ali Spreewaldu, kjer skupnost lužiških Srbov svojo kulturno identiteto izkazuje tudi prek lužiške noše. Posebno doživetje za popotnike je tradicionalna ročna izdelava regionalnih noš – na primer v klobučarni v Schwarzwaldu, kjer izdelujejo edinstveni bollenhut, ki je priljubljen motiv na fotografijah.  

Wolfach, Waltraud Kech - šivilja klobukov "Bollenhut" © Schwarzwald Tourismus/ Chris Keller | Foto: Wolfach, Waltraud Kech - šivilja klobukov "Bollenhut" © Schwarzwald Tourismus/ Chris Keller

Nenavadni oblikovalski predmeti

Mladi oblikovalci, ki delujejo pod oznako "made in Germany", navdih črpajo iz lokalne kulture. Tako je na primer v Weimarju, kjer umetniki več kot sto let po ustanovitvi Bauhausa na novo interpretirajo tipične motive te svetovno znane oblikovalske šole. Ali pa v Berlinu, kjer trendovske trgovine razstavljajo in prodajajo izdelke, ki sledijo načelom upcyclinga (recikliranja z dodajanjem vrednosti). Kdor išče nenavadne in lepe stvari, jih bo našel tudi na sejmu oblikovanja Stijl, ki poteka v več mestih. Umetniki tam prodajajo oblačila, nakit in dodatke – večinoma v trajnostno izdelanih majhnih serijah.

Modna oblikovalka iz Weimerja © DZT/ Julia Nimke | Foto: Modna oblikovalka iz Weimerja © DZT/ Julia Nimke

Tradicionalno: ko peka kruha postane umetnost

Kruh je za Nemce več kot le živilo. Nemška pekovska umetnost je z okoli 3.200 vrstami kruha del Unescove nesnovne kulturne dediščine, v nemščini pa poznamo skoraj petsto pregovorov, v katerih nastopa kruh. Družinska podjetja v vseh nemških regijah to tradicijo gojijo že več generacij – in to z veliko ljubeznijo do obrti ter zavedanjem o pomenu visokokakovostnih sestavin in daljšega proizvodnega procesa. Da je nemški kruh lahko tudi hrana za gurmane, dokazuje izobraževalni program za krušnega sommelierja, s katerim vse več pekov poglablja svoje strokovno znanje.

Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke | Foto: Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke

Doživite sami rokodelske tradicije počitniške dežele Nemčije.

German_okt_6 | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je Nemška turistična organizacija.

Ne spreglejte