SiolNET.
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Palčkov več kot 300, Sneguljčice pa ni na spregled (foto)

0

termometer

Bitke na evropskem prvenstvu v rokometu na Poljskem se bližajo vrhuncu, šport pa ne zanima preveč prav posebnih bitij v Vroclavu.

Palčki. Bronasti, majhni, visoki le nekaj deset centimetrov. Na vroclavskih ulicah in trgih jih je polno, več kot tristo. Posamični kipci, v dvoje, troje … Mesar, gasilca, zaljubljenca, dvigovalec gotovine na bankomatu, "ležernik" na kavču, učenjak, invalidi … Družba v malem, skratka.

Od kod izvira ta druščina bitij, ki naj bi imela skrivno podzemno življenje? Kipci so bili postavljeni na začetku novega tisočletja, in sicer v spomin na protikomunistično gibanje oranžna alternativa, ki je delovalo v 80. letih in ga je imela tedanja oblast strogo na očeh.

Za simbol so si tedanji vstajniki izbrali palčka, ki je pristal na več sto grafitih. Na kraju, kjer se je skupina sestajala, je "zrasel" prvi palček, imenovan Papa. Sledili so mu številni drugi, ki so postali prava vroclavska znamenitost, po kateri je narejen tisoč in en spominek. Med njimi se sprehodite v galeriji. Le Sneguljčice ne boste našli …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin