Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
8.08

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Donald Trump Nicolas Maduro Venezuela

Petek, 25. 1. 2019, 8.08

5 let, 3 mesece

ZDA umikajo nebistveno diplomatsko osebje iz Venezuele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Protestniki v Venezueli | Foto Reuters

Foto: Reuters

State Department je v četrtek vsemu nebistvenemu diplomatskemu osebju naročil, naj zapusti Venezuelo, čeprav bo veleposlaništvo še vedno odprto. Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je medtem svojim diplomatom ukazal umik iz ZDA in zaprtje veleposlaništva v Washingtonu.

Nicolas Maduro je ob tem dejal, da bodo Američani storili enako, če imajo kaj zdrave pameti. Državi že dolga leta nimata veleposlanikov, vendar pa veleposlaništvi v prestolnicah delujeta oziroma sta delovali doslej. Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo za venezuelskega predsednika priznal opozicijskega voditelja Juana Guaida, ki se je na protestih razglasil za predsednika Venezuele.

Podobno je storilo več držav. Maduro jih je pozval, naj v 72 urah umaknejo veleposlanike iz Venezuele. ZDA so odgovorile, da zanje tak ukaz ni legitimen, ker zanje Maduro ni več legitimen predsednik. A Maduro ohranja podporo vojske in za zdaj ostaja na oblasti.

Juan Guaido
Novice Predsednik venezuelskega parlamenta se je razglasil za predsednika države

ZDA so uradno zaprosile za odprto zasedanje Varnostnega sveta ZN o Venezueli v soboto zjutraj. Venezuele ni na dnevnem redu in za uvrstitev nanj je potrebno soglasje devetih članic 15-članskega Varnostnega sveta. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je menil, da taka seja ni potrebna.

Maduro namerava vladati še naprej

Maduro je v četrtek zagotovil, da bo kljub državnemu udaru vladal naprej, in pozdravil predlog Mehike ter Urugvaja za dialog z opozicijo. "Seveda se strinjam, da govorimo, da se poslušamo in se razumemo," je dejal Maduro.

Guaido se medtem obnaša kot predsednik in je ZDA uradno zaprosil za pomoč v hrani in zdravilih za državo, ki se spoprijema z inflacijo v višini dveh milijonov odstotkov in humanitarno krizo.

Zadnji protesti proti Maduru so izbruhnili že v ponedeljek po poskusu upora v vrstah nacionalne garde. V sredo so se razširili in državo je preplavilo več sto tisoč protestnikov, Guaido pa se je razglasil za predsednika.

Umrlo 26 ljudi

V protestih in nasilju je doslej po poročanju nevladne organizacije OVCS umrlo 26 ljudi, aretiranih pa naj bi jih bilo le okrog 320.

Guaida je kot predsednika skupaj z ZDA priznala večina držav Latinske Amerike, ob Maduru pa med drugim vztrajajo Bolivija, Mehika, Urugvaj, Rusija, Turčija. EU se ni povsem izrekla, kot tudi ne večina držav članic ZN.

Berlin: Priznali bomo Guaida, če ne bo svobodnih volitev

Nemčija je pripravljena priznati Guaida za začasnega predsednika Venezuele, če v tej južnoameriški državi ne bodo izvedli svobodnih volitev, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

"Venezuela potrebuje svobodne in poštene volitve zdaj. Na sestankih EU se nemška vlada zdaj zavzema za priznanje Juana Guaida kot začasnega predsednika države, če takšnih svobodnih in poštenih volitev ne bodo izvedli kmalu," je za medije izjavil Steffen Seibert. Kot je dodal, so pogovori na ravni EU o krizi v Venezueli v teku.

Ne spreglejte