SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA od Facebooka in Microsofta zahtevale na tisoče osebnih podatkov

3

termometer

 | Foto:
Facebook in Microsoft sta sporočila, da so s strani ameriških oblasti prejeli več tisoč zahtevkov po posredovanju informacij o svojih uporabnikih.

Facebook je s strani ameriških oblasti v drugi polovici lanskega leta prejel med 9000 in 10.000 zahtev po posredovanju informacij o svojih uporabnikih, so razkrili pri spletnem družbenem omrežju. Med 6000 in 7000 zahtevkov pa je v istem obdobju prejel Microsoft. Pri Facebooku so pojasnili, da so se zahtevki po razkritju nanašali na med 18.000 in 19.000 računov, pri Microsoftu pa so oblasti želele podatke o med 31.000 in 32.000 računih.

Vprašanje narave sodelovanja med NSA in spletnimi podjetji V ZDA je prejšnji teden odjeknilo razkritje nekdanjega ameriškega računalniškega tehnika Edwarda Snowdna, ki je javnost opozoril na obsežen nadzor telefonskih klicev in interneta s strani agencije za nacionalno varnost (NSA). Spletna podjetja, kot so Facebook, Google, Yahoo, Apple in Microsoft, naj bi v okviru programa Prizma NSA celo zagotovile neposreden dostop do svojih strežnikov.

Podjetja so te obtožbe zavrnila, so pa poudarila, da so spoštovala vse zakonite zahtevke ameriških oblasti po razkritju podatkov. Da bi podkrepila svoje navedbe, so na oblasti naslovile prošnjo, da jim dovolijo objaviti podatke o številu zahtevkov.

Koliko zahtevkov je Facebook odobril? Facebookov odvetnik Ted Ullyot je na blogu podjetja tako zapisal, da so oblasti odobrile poročanje o skupnem številu prošenj, a še to le v določenem rangu. Ob tem pa je pojasnil, da gre za zelo različne zahtevke - od lokalnega šerifa, ki želi najti izgubljenega otroka, prek policijskega oddelka, ki preiskuje napad, do agencije za nacionalno varnost, ki se ukvarja s terorističnimi grožnjami.

"Imamo več kot 1,1 milijarde aktivnih mesečnih uporabnikov po vsem svetu, kar pomeni, da je bil le kak odstotek naših uporabnikov podvržen kakršnemu koli nadzoru ameriških oblasti," je dodal. Ullyot ob tem ni pojasnil, na kakšen odstotek zahtevkov se je Facebook odzval pozitivno, je pa poudaril, da spletno omrežje "agresivno" ščiti podatke svojih uporabnikov.

Microsoft za večjo transparentnost Malo za Facebookom so podatke za drugo polovico leta 2012 razkrili tudi pri Microsoftu, kjer so prav tako poudarili, da je število zahtevkov glede na njihovo uporabniško bazo malenkostno.

Podpredsednik Microsofta John Frank pa je ob tem izrazil upanje, da bo zvezni preiskovalni urad (FBI) naredil še več korakov v smeri večje transparentnosti. "Sama transparentnost morda ne bo dovolj za vzpostavitev zaupanja javnosti, a je dober začetek," je menil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin