Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA Norveška Nato Rusija

Petek, 19. 2. 2016, 10.35

8 let

ZDA na Norveško mejo z Rusijo nameščajo orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški marinci premeščajo tanke, težko topništvo in logistično opremo v jame iz druge svetovne vojne na Norveškem. ZDA želijo svojo opremo postaviti čim bliže meji Nata in Rusije.

"Vsa oprema, ki se premešča, vnaprej zmanjšuje stroške in pospešuje našo sposobnost za hiter odziv v kriznih situacijah," je po poročanju CNN pojasnil poročnik William Bentley, ki je odgovoren za operacije v drugi ekspedicijski brigadi marincev.

Norveške jame so uporabljali že med hladno vojno, zdaj pa jih je Nato zaradi napetosti z Rusijo, ki z Norveško deli skoraj 200 kilometrov dolgo mejo – ta je bila med hladno vojno močno militarizirana –, ponovno začel uporabljati. Ruska severna flota je v Murmansku, okoli 160 kilometrov od meje.

CNN spominja, da je oktobra lani norveški obrambni minister, admiral Haakon Bruun-Hanssen, izjavil, da je Rusija "pokazala pripravljenost uporabiti vojaško silo, da bi uresničila svoje politične ambicije".

Lokacija jam v osrednji Norveški je strogo varovana skrivnost, v njih pa lahko namestijo do 15 tisoč marincev z vso opremo in orožjem. Konec februarja naj bi tam potekala vojaška vaja Odgovor na hladno vojno 16, v kateri bo sodelovalo 16 tisoč vojakov iz 12 članic Nata, ki bodo imeli na voljo okoli 6.500 kosov orožja.

V jamah je trenutno okoli sto norveških in ameriških vojakov. Ameriške vojake so v norveške jame prvič namestili leta 1981 kot poskus krepitve obrambe Nata pred sovjetsko zvezo. Po koncu hladne vojne so zaradi racionalizacije stroškov ZDA razmišljale, ali naj sploh še vzdržujejo kompleks jam. Da bi se kompleks ohranil, je norveška vlada sredi 90. let prejšnjega stoletja privolila v delitev stroškov.

Heather Conley, direktorica Evropskega programa Centra za strateške in mednarodne študije, je za CNN povedala, da so jame ponovno postale strateško pomembne zaradi sprememb v geopolitiki. "Zdaj, ko imamo nov varnostni kontekst z Rusijo, je smiselno razmisliti o tem, kaj potrebujemo," je dejala.

Pred dnevi je ameriško obrambno ministrstvo napovedalo, da bo za evropske zaveznice namenilo 3,4 milijarde dolarjev sredstev z namenom odvračanja ruske grožnje evropskim zaveznicam. Iniciativa vključuje premeščanje opreme v baltske države, Poljsko in osrednjo Evropo. Poleg tega bodo ZDA na Finsko spomladi poslale šest bojnih letal F-15 na vojaške vaje. Te bodo potekale okoli oporišča, ki stoji približno 160 kilometrov od meje z Rusijo.

Ne spreglejte