Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2024,
17.58

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

Katalin Novak odstop predsednica Madžarska

Sobota, 10. 2. 2024, 17.58

2 meseca

Zaradi sporne pomilostitve odstopila madžarska predsednica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
Katalin Novak | Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska, ki je na Madžarskem zasedla predsedniški položaj. | Foto Reuters

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska, ki je na Madžarskem zasedla predsedniški položaj.

Foto: Reuters

Madžarska predsednica Katalin Novak, ki se je znašla pod plazom kritik zaradi sporne pomilostitve, je odstopila, poročajo tuje tiskovne agencije. V Budimpešti je v petek več kot tisoč protestnikov zahtevalo njen odstop, ker je aprila lani pomilostila moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab v domu za otroke in mladostnike.

"Odpovedujem se svojemu položaju," je v nagovoru izjavila predsednica in priznala, da je naredila napako, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Za pomilostitev sem se odločila v prepričanju, da obsojeni ni zlorabil ranljivosti otrok, ki so mu bili zaupani. Motila sem se, saj sta pomilostitev in neutemeljitev vzbudila dvom o ničelni toleranci do pedofilije," je besede Katalin Novak povzela madžarska tiskovna agencija MTI.

Umik iz javnega življenja napovedala tudi nekdanja pravosodna ministrica

Protestniki so bili kritični tudi do nekdanje pravosodne ministrice Judit Varga, ki je podpisala pomilostitev. Tudi ona je kmalu za predsednico napovedala umik iz javnega življenja. Varga, ki je z ministrskega položaja nedavno odstopila zaradi kandidature za evropsko poslanko, je ob tem sporočila, da se umika tudi s čela kandidatne liste in odstopa s položaja poslanke v madžarskem parlamentu, poroča AFP.

Pomiloščeni namestnik direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske je za pomoč nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zločinov dobil tri leta in štiri mesece zapora. Žrtve je prepričeval, naj umaknejo svoje obtožbe. Direktor, ki je spolno zlorabljal otroke in mladostnike, je bil obsojen na osem let zapora. Zaradi pomilostitve, za katero je v javnost izvedela šele pred nekaj dnevi, so k protestom pozvali opozicijska stranka Momentum ter študentske in druge organizacije.

Protestniki v Budimpešti
Novice Protestniki zahtevali odstop madžarske predsednice #foto

Prva madžarska predsednica

Madžarski premier Viktor Orban, predsedničin politični somišljenik, se je v četrtek na sporno pomilostitev odzval tako, da je v parlament vložil predlog spremembe ustave, s katero bi predsednici odvzel pravico do pomilostitve obsojencev zaradi kaznivih dejanj, storjenih nad otroki. Novakova je ob tem zatrdila, da bi tovrstno spremembo ustave podprla.

Katalin Novak je marca 2022 postala prva ženska, ki je na Madžarskem zasedla predsedniški položaj.

Policijski helikopter
Novice Pogrešanega madžarskega pohodnika našli mrtvega
Katalin Novak
Novice Madžarska predsednica pomilostila moškega, ki je prikrival pedofilijo
Ne spreglejte