Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2018,
9.39

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

8

Natisni članek

Grčija Makedonija spor protesti

Nedelja, 4. 2. 2018, 9.39

6 let, 2 meseca

V Atenah množični protest proti kompromisu o imenu Makedonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

8

Grčija, Makedonija, protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

V središču grške prestolnice Atene se je danes zbralo več deset tisoč ljudi na demonstracijah proti privolitvi vlade, da bi bilo v imenu sosednje države Makedonija, ime grške pokrajine. Po podatkih organizatorjev se jih je zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140 tisoč.

Grški premier Aleksis Cipras je v sporočilu iz svojega urada že komentiral udeležbo. "Milijon protestnikov, ki so si jih predstavljali organizatorji, se je izkazalo za prazne želje. Velikanska večina Grkov je, ne glede na svoja stališča, presodila, da velikih zunanjepolitičnih vprašanj ni mogoče urejati s fanatizmom in nestrpnostjo," je sporočil.

"Makedonija je bila, je in bo vedno grška"

Največji še živeči grški skladatelj, ikona levice in upora proti diktaturi v Grčiji, 92-letni Mikis Theodorakis, je kot glavni govorec pred zbranimi na osrednjem atenskem trgu pred tem pozval vlado k razpisu referenduma o morebitnem dogovoru o imenu Makedonije. "Makedonija je bila, je in bo vedno grška," je poudaril pred množico. Makedonijo je označil za nelegitimno državo.

Theodorakis, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za film Grk, znan pa je tudi po podpori zdaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, je zatrdil, da si želi Makedonija na račun Grčije razširiti svoje meje.

"Generacije Skopjancev so bile vzgojene ob tej ideji," je dejal, pri tem pa uporabil razširjeno poimenovanje Makedoncev. "Želijo vstopiti v Nato in EU z našo lastno podporo, da bi nas potem jutri lahko ogrozili s položaja moči," je še dejal znani skladatelj, ki je med drugim v preteklosti ameriškega predsednika Georgea W. Busha primerjal z nacističnim vodjo Adolfom Hitlerjem.

 Po podatkih organizatorjev se jih je zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140 tisoč. | Foto: Reuters Po podatkih organizatorjev se jih je zbralo 1,5 milijona, po podatkih policije pa 140 tisoč. Foto: Reuters

Protestniki prišli iz vse Grčije

Ogromna grška zastava plapola nad osrednjim trgom Sintagma, zbrani pa na shodu pod geslom "Makedonija je grška" med drugim vzklikajo "Roke stran od Makedonije".

V Atene so protestniki prišli iz vseh delov Grčije z okoli 2.500 najetimi avtobusi, pa tudi s trajekti z otokov. Policija je zaradi demonstracij v središču Aten ustavila promet in okrepila navzočnost. Po navedbah medijev naj bi bilo policistov 19 tisoč.

Med protestniki je tudi bivši grški premier Antonis Samaras iz opozicijske, konservativne Nove demokracije, ki je bil ob začetku spora leta 1991 grški zunanji minister. Prišli so tudi župani, visoki predstavniki grške pravoslavne cerkve in vojaški častniki. Organizatorji so napovedali prihod milijona ljudi, vsekakor pa več kot na protestih pred dvema tednoma v Solunu, ko jih je po navedbah organizatorjev prišlo 400 tisoč, po podatkih policije pa 90 tisoč.

Grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu"

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Pogajanja o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom ZN so v zadnjem obdobju dobila nov zagon, potem ko je makedonski premier Zoran Zaev sporočil, da je rešitev spora prioriteta njegove vlade. Pred časom so ZN stranema predlagali pet alternativnih imen, ki vsa vključujejo tudi Makedonijo. Tudi grška vlada je naklonjena "sestavljenemu imenu", ki bi vključevalo ime Makedonija.

Protestniki so prišli iz vseh delov Grčije. | Foto: Reuters Protestniki so prišli iz vseh delov Grčije. Foto: Reuters

Vendar pa številne grške organizacije ter tudi manjše skrajno desne stranke in stranke levih nacionalistov temu nasprotujejo. Makedonija je namreč tudi pokrajina na severu Grčije.

Današnje demonstracije na osrednjem trgu so po navedbah AFP v večini organizirale in financirale skupine iz grške diaspore, združenja upokojenih vojakov, verske skupnosti in kulturna združenja grških Makedoncev.

Vlada opoziciji očita, da želi demonstracije izkoristiti v svojo korist. Člani glavne opozicijske stranke Nova demokracija in tudi neonacistične Zlate zore so se namreč udeležili protestov v Solunu.

Ne spreglejte