Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
15. 7. 2016,
14.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Petek, 15. 7. 2016, 14.16

6 let, 7 mesecev

Teroristični epicenter

Zakaj prav Francija in zakaj Nica?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Francija Elizejske poljane | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francija je postala epicenter terorističnih napadov v Evropi. Samo v zadnjem letu se je tam zgodilo več kot deset napadov islamskih skrajnežev, od tega trije večji, v katerih je bilo ubitih vsaj 230 ljudi.

Francoski predsednik Francois Hollande je zjutraj potrdil, da se je v Nici včeraj zvečer zgodil teroristični napad. Med praznovanjem dneva padca Bastilje v francoski Nici je v množico ljudi zapeljal tovornjak, umrlo je najman 80 ljudi. 

Za zdaj je znano, da je bil napadalec Francoz tunizijskega rodu, odgovornosti za napad pa še ni prevzela nobena teroristična organizacija. Po poročanju tujih medijev pa za napadi najverjetneje stoji Islamska država ali Al Kaida.

Zakaj prav Francija? Zakaj ne na primer ZDA, ki vodijo vojno proti Islamski državi? Ali Nemčija, ki je politično verjetno močnejši igralec v regiji kot njena zahodna soseda? In zakaj Nica, turistično mesto, ki je s 342 tisoč prebivalci peto največje v Franciji?

1. Varnostne luknje

V Franciji po lanskih napadih velja visoka stopnja pripravljenosti - prav včeraj je predsednik Hollande napovedal umik tega izrednega ukrepa, a ga je zdaj podaljšal -, ki pa ni preprečila novega napada.

Včerajšnji napadalec naj bi bil stari znanec policije, ne pa tudi obveščevalcev. S tovornjakom je prišel na območje, kjer je promet za tovornjake prepovedan (z izjemo dostave), včeraj pa je bilo območje celo zaprto za ves promet zaradi proslave ob državnem prazniku.

Varnostni strokovnjak Olivier Guitta je za Sky News dejal, da je treba počakati analize, a da je morda včerajšnji napad poraz francoskih varnostnih organov. "Južna obala Francije je bila logična tarča. Obveščevalne službe so vedele, da teroristi v tem obdobju merijo na plaže, turistična letovišča na jugu Francije, Španije in Italije," je dejal za Sky News in dodal, da francoski obveščevalni sistem potrebuje prenovo. Francija je od lanskega januarja v fazi visoke stopnje pripravljenosti. Policija in vojska varujeta območja turističnih znamenitosti, prostorov, kjer se zbirajo ljudje, od stadionov do katedral. | Foto: Reuters Francija je od lanskega januarja v fazi visoke stopnje pripravljenosti. Policija in vojska varujeta območja turističnih znamenitosti, prostorov, kjer se zbirajo ljudje, od stadionov do katedral. Foto: Reuters

2. Osrčje zahodne kulture

V zadnjih dveh večjih napadih v Franciji so bili žrtve ljudje, civilisti. Številni strokovnjaki menijo, da gre za napad na zahodni način življenja, ki ga Francija živi še bolj kot Nemčija in Velika Britanija. Napad na evropsko kulturo.

Tako je bilo ob novembrskih napadih v Parizu, kjer so bili tarča nočni klub, nogometni stadion, restavracije. Tako je bilo včeraj, ob napadu na udeležence slavja ob največjem francoskem državnem prazniku. "Džihadisti napade načrtujejo na simbolne dneve, s tega vidika je bil dan padca Bastilje idealna priložnost," meni Guitta.

Včerajšnji napad se je zgodil na aveniji Promenade des Anglais, v osrčju francoskega obalnega mesta Nica. | Foto: Reuters Včerajšnji napad se je zgodil na aveniji Promenade des Anglais, v osrčju francoskega obalnega mesta Nica. Foto: Reuters

3. Propadla integracija muslimanov 

Francija je aprila 2011 kot prva evropska država prepovedala nošenje burk, kar je tedaj sprožilo ostre proteste muslimanske skupnosti. Evropsko sodišče za človekove pravice je rped dvema letoma potrdilo prepoved. | Foto: Reuters Francija je aprila 2011 kot prva evropska država prepovedala nošenje burk, kar je tedaj sprožilo ostre proteste muslimanske skupnosti. Evropsko sodišče za človekove pravice je rped dvema letoma potrdilo prepoved. Foto: Reuters V Franciji naj bi muslimani predstavljali okrog sedem odstotkov 66-milijonske populacije. Uradna številka ni znana, saj državni statistični urad ne vodi statistike glede na versko pripadnost.

Ocene raziskovalcev pa so naslednje: medtem ko brezposelnost v Franciji dosega dobrih deset odstotkov, naj bi delež brezposelnih mladih muslimanov, ki živijo predvsem v revnem pariškem predmestju, presegal 40 odstotkov. Čeprav predstavljajo manj kot desetino celotnega prebivalstva, naj bi bila kar polovica zapornikov muslimanske veroizpovedi.

Francija se ob tem v zadnjih letih trdno drži sekularnega integracijskega modela: tako je na primer leta 2011 prepovedala nošenje verskih simbolov v šolah in drugih javnih ustanovah. Po mnenju nekaterih strokovnjakov sicer tudi precej bolj multikulturni pristop, ki so ga ubrale na primer Velika Britanija in ZDA, radikalizacije mladih muslimanov ne prepreči.

4. Vojaško posredovanje na Bližnjem vzhodu

Francija sodeluje v spopadih z islamskimi organizacijami v Afriki in Aziji, na primer v Siriji, Iraku, Maliju. Islamske teroristične skupine so drugi največji evropski državi že večkrat grozile z napadi. Septembra 2014 je prvi govorec Islamske države Abu Muhamad Al Adnani v govoru med branjem dolgega seznama sovražnikov izpostavil prav "hudobno Francijo".

Francoski predsednik Hollande je danes dejal, da bodo po včerajšnji tragediji okrepili vojaško prisotnost v Siriji in Iraku.

Francija je po novembrskih krvavih napadih v Parizu okrepila boj proti Islamski državi v Siriji (na fotografiji letalska enota pred odhodom iz baze v francoskem mestu Toulon). Po včerajšnjem napadu v Nici je predsednik Francois Hollande napovedal, da bo tja poslal nove okrepitve.  | Foto: Reuters Francija je po novembrskih krvavih napadih v Parizu okrepila boj proti Islamski državi v Siriji (na fotografiji letalska enota pred odhodom iz baze v francoskem mestu Toulon). Po včerajšnjem napadu v Nici je predsednik Francois Hollande napovedal, da bo tja poslal nove okrepitve. Foto: Reuters

Tveganje za nove napade

Nekateri varnostni strokovnjaki menijo tudi, da so zadnji napadi posledica usihajoče moči Islamske države. Ta je pred mesecem dni v Iraku izgubila Faludžo, v kratkem naj bi iraške vladne sile napadle tudi v drugem največjem iraškem mestu Mosul, ki je od junija 2014 pod nadzorom Islamske države.

Borci naj bi se tako s teh območij v prihodnjih letih premikali drugam po svetu, kar po mnenju nekaterih strokovnjakov pomeni večje tveganje za nove napade tako v Franciji kot drugod po svetu.

 

Ne spreglejte