Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
11.49

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kolorado marihuana davek

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 11.49

3 leta, 1 mesec

Zakaj bodo v Koloradu v sredo marihuano kadili brez davka?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi nenavadnega zakona o legalizaciji marihuane v Koloradu se bodo oblasti 16. septembra odpovedale davku na priložnostno kajenje marihuane.

V ameriški zvezni državi Kolorado so marihuano za priložnostno osebno rabo legalizirali prvega januarja leta 2014. Od tedaj se je iz meseca v mesec povečeval tudi obseg poslovanja z njo. V Denverju je registriranih 380 uradnih trgovin in 480 priložnostnih vzgojiteljev marihuane.

V skladu z zakonom o legalizaciji marihuane lahko sicer prebivalci Kolorada naenkrat kupijo eno unčo (28 gramov) marihuane, medtem ko si lahko obiskovalci od drugod privoščijo le četrtino te količine.

Marihuana obdavčena trikrat Marihuana oziroma kanabis je v Koloradu obdavčena trikrat, skupno po 27,9-odstotni davčni stopnji. Davek na promet znaša 2,9 odstotka, s posebno desetodstotno stopnjo je obdavčena marihuana, 15-odstotno pa prodajalci marihuane na veliko. Vladni podatki kažejo, da je bilo lani prodano za 700 milijonov dolarjev (639 milijonov evrov) te opojne substance, skupni davčni prihodki pa so navrgli 76 milijonov dolarjev (69 milijonov evrov).

Zakon v Koloradu določa, da če davčni prihodek od prodaje marihuane presega napovedi oblasti, morajo te za porabo viška davčnih prihodkov vprašati volivce. Zvezna država je za leto 2014 ocenila, da bo rekreativna raba marihuane prinesla 70 milijonov dolarjev (64 milijonov evrov) davčnih prihodkov, dejansko pa je v zvezni proračun prispevala le 58 milijonov dolarjev (53 milijonov evrov) od posebne desetodstotne obdavčitve marihuane. A ker so skupni davčni prihodki presegli načrtovane, bo država za en dan ukinila plačilo davka na marihuano.

Za unčo marihuane 20 dolarjev manj Kljub enodnevnim davčnim počitnicam nakup marihuane vseeno ne bo v celoti neobdavčen. Država se bo odpovedala 25 odstotkom davka, kupci pa bodo morali poravnati 2,9 odstotka prometnega davka.

Za unčo srednje kakovostne marihuane bodo morali v sredo kupci tako odšteti okoli 20 dolarjev (18 evrov) manj kot običajno.

Davčni prihodki so se podvojili Izpad davka bi lahko državo stal med tremi in štirimi milijoni dolarjev, kar pa ne bo bistveno vplivalo na skupne prihodke. V prvih petih mesecih lanskega leta so davčni prihodki od prodaje marihuane znašali 25 milijonov dolarjev (23 milijonov evrov), v prvih petih mesecih letošnjega leta pa 44 milijonov dolarjev (40 milijonov evrov).

Država načrtuje zmanjšanje davka na marihuano na 8 odstotkov do leta 2017.

Ne spreglejte