Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2011,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivo Sanader

Petek, 22. 7. 2011, 12.04

8 let

Za Sanaderja afera Fimi-media le pravljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je dvema preiskovalkama protikorupcijskega urada povedal, da je za agencijo za odnose z javnostmi Fimi-media izvedel pred kratkim iz časopisov.

Bivši hrvaški premier in predsednik HDZ je v četrtek v priporu predstavil svojo obrambo v primeru Fimi-media, v katerem ga sumijo odtujitve več milijonov evrov iz državnih podjetij in ministrstev. Iz državnih podjetij v času Sanaderjeve vladavine odtujili okoli 270 milijonov evrov Jutarnji list piše, da so po informacijah državnega tožilstva v času šestletne Sanaderjeve vladavine iz državnih podjetij odtujili okoli dve milijardi kun (270 milijonov evrov). Del naj bi končal v črnih skladih HDZ, del v zasebnih žepih. Sanader je, kot poroča časnik, sklicujoč se na neuradne vire, zanikal vse obtožbe. Kot je dejal, ni bilo črnih skladov v HDZ, niso črpali denarja iz državnih podjetij, za Fimi-medio pa sploh ni slišal.

Sanader: Direktorico Fimi-media sem videl enkrat v življenju "Ne spomnim se, da bi kadar koli slišal za podjetje Fimi-media, preden so ga začeli omenjati v medijih v okviru omenjene afere. Direktorico podjetja Nevenko Jurak sem videl le enkrat v življenju," Jutarnji list citira del Sanaderjeve obrambe.

Poskusil je ovreči navedbe bivšega direktorja hrvaške carine, blagajnika HDZ in svojega bivšega prijatelja Mladena Barišića, ki je podrobno razložil preiskovalcem, kdaj in koliko denarja naj bi izročil Sanaderju. Barišić je med drugim dejal, da je Sanader nekoč iskal 50.000 kun v manjših dolarskih bankovcih, da bi lahko imel kaj denarja v žepu na poti v ZDA.

"Laž je, da sem sprejel denar od Barišića" "Laž je, da sem sprejel denar od Barišića. Nikoli nisem sprejel niti ene same kune od kakršnih koli ilegalnih donacij ali kakršnega koli ilegalno pridobljenega denarja," je še dejal Sanader po navedbah Jutarnjega lista.

Sanader zanikal poznanstvo z direktorji javnih podjetij

Zanikal je, da bi poznal direktorje javnih podjetij, ki naj bi bili leta 2007 na srečanju na vladi, kjer so jim naložili, naj pogodbe za oglaševanje in promocije podpisujejo s Fimi-medio.

"Vsi govorijo, da so se sklicevali na Iva Sanaderja. Vsi so uporabljali moje ime, kot so so se nekoč vsi sklicevali na Franja Tuđmana. Kdo neki lahko to preveri?" je po navedbah časnika vprašal bivši premier.

Sanader je pojasnil tudi sistem financiranja v HDZ, preden je postal predsednik stranke, in potem, ko ga je centraliziral. Poudaril je, da nobenih finančnih odločitev ni sprejemal osebno, temveč so vse potrdili na predsedstvu stranke.

Kosorjeva preverjala informacije o preiskavi proti vladajoči stranki Jutarnji list še dodaja, da je hrvaška premierka Jadranka Kosor kot predsednica HDZ v četrtek poslala pismo državnemu tožilstvu, v katerem je vprašala, ali je točno poročanje medijev, da poteka preiskava tudi proti vladajoči stranki zaradi domnevnih črnih skladov.

V tožilstvu so nedavno zavrnili zahtevo Kosorjeve po srečanju z glavnim državnim tožilcem glede navedb, da je Sanader sprejel deset milijonov evrov podkupnine od madžarske naftne družbe Mol kot nadomestilo za pomoč pri prevzemu upravljavskih pravic v hrvaški Ini, v kateri Mol nima večinskega deleža.

Ne spreglejte